dimarts, 8 de juny del 2010

Els Moriscos han arribat a Móra d'Ebre




















Un grup de persones que recreen l'expulsió dels Moriscos ara fa 400 anys, han arribat avui a la població, fan la travessia de Seròs fins la Ràpita, tot seguin la ruta que van fer els seus avantpassats el 1610.

La ruta la fant amb quatre embarcacions típiques del Delta, de quilla plana que els permet navegar per aigues poc profundes, en acabar la ruta el 15 de juny faran una recreació de l'embarcament dels Moriscos al port de la Ràpita.

Aquesta baixada es realitzarà coincidint exactament amb els 400 anys de la expulsió i baixada pel riu de la població realment autòctona de Lleida, Aitona, Seròs, Fraga i Mequinensa, als quals el 15 de juny de 1610 van embarcar a les galeres reials al Port dels Alfacs, amb l'objectiu d'abandonar-los (els que arribaven) al Nord d'Àfrica.

Aquest primer embarcament està més ben detallat que els posteriors, sembla que desprès de la sortida del primer viatge i per falta de vaixells suficients, es va acumular molta gent a la zona de Sant Carles, al costat del Port dels Alfacs. Al gran drama que significava la expulsió s'hi va afegir una caòtica concentració humana en un lloc despoblat ni sense menjar.

podeu seguir les seves aventures a: