dissabte, 28 de gener del 2012

Junqueras: ‘El govern espanyol insulta la intel•ligència i la dignitat dels ciutadans de Catalunya’

Demana treballar per la diversificació econòmica de la Ribera d’Ebre ara que s’ha obert el camí de l’etapa postnuclear

El president d’ERC, Oriol Junqueras, abans de reunir-se amb regidors del partit del Priorat, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre ha manifestat a Móra la  Nova la seva satisfacció per la no instal·lació del cementiri nuclear. Per Junqueras ‘això obri el camí de l’etapa postnuclear i de la no dependència de la Ribera d’Ebre del monocultiu nuclear. Ara s’ha de començar a treballar amb la diversificació econòmica i empresarial d’aquestes comarques, utilitzant aquests darrers anys que queden fins el tancament de les centrals i d’entrada de diners provinents d’aquest sector, per assegurar la diversificació de l’economia i la possibilitat de que hi hagi una economia sostenible vinculada a les energies renovables, el turisme, l’agricultura, i altres sectors.’ Junqueras ha proposat la creació d’una taula Comarcal per a la recuperació i la diversificació econòmica de la Ribera d'Ebre, i que aquestes comarques, que durant molt de temps han pagat un preu molt alt com a subministradors d’energia al conjunt del país, puguin acollir centres d’innovació i recerca en l’àmbit de les energies renovables. A més a més, també ha proposat que la línia ferroviària actual doni un servei sòlid en transport i logística a aquestes comarques connectant el corredor del mediterrani amb l’Aragó, fet que serviria per impulsar la seva indústria.

Junqueras ha valorat amb molta preocupació la decisió del Consell de Ministres d’’anul·lar el suport a les energies renovables ‘perquè afecta negativament sectors que poden ajudar a superar la crisi i a construir el camí de la recuperació econòmica’. I tot això, segons Junqueras, ‘mentre el govern espanyol continua prioritzant la despesa en  banderes, piscines i ambaixades ‘. El president republicà també ha lamentat que ‘el Govern espanyol insulti la intel·ligència i la dignitat dels ciutadans de Catalunya quan s’atribueix el paper de garant del rigor pressupostari i de que les Administracions públiques no facin un mal ús dels seus pressupostos’. El polític republicà ha recordat que si algunes Comunitats Autònomes i ajuntaments han tingut una actuació especialment irresponsable en aquest àmbit són les governades pel PP. Com el País Valencià, una de les més endeutades en renda per càpita, o l’ajuntament de Madrid, que representa una tercera part de l’endeutament de tots els ajuntaments de l’estat.

 Per acabar Junqueras ha fet referència a la convocatòria del referèndum per la independència d’Escòcia afirmant que ‘estem convençuts que el camí per preparar qualsevol mena de transició nacional està en que sigui el govern d’un mateix país qui lideri aquest procés de reflexió i estudi com ha fet el govern escocès’. D’aquí que hagi fet una crida explícita al Govern de Catalunya de fer  un procés de seguiment i anàlisi de com el govern escocès està conduint el procés d’autodeterminació. ‘Nosaltres estem disposats a fer de  pont i enllaç amb el govern escocès, i  acompanyar-los si estan disposats a fer aquest pas’. Ha dit després de recordar que comparteix grup europeu amb el Scottish National Party.