dilluns, 25 d’abril del 2016

Acords del ple del 21 d'abril. Aprovada la moció per al desplegament de la llei contra la LGTBfòbia. Rebutjada la moció per retirar els símbols franquistes.

L'Ajuntament de Móra d'Ebre va celebrar una sessió plenària ordinària el dia 21 d'abril de 2016 on es van adoptar els acords que podeu veure en aquest enllaç.

En l'apartat de Mocions, ERC en va defensar dues en solitari, es va sumar a la moció presentada per CIU i PSC (Moció del món local en contra de l'acord entre la Unió Europea i l'Estat de Turquia);  CIU i PSC es van sumar a la moció presentada per ERC sobre la reforma horària, i CIU es va sumar a la moció presentada per ERC sobre l'impost nuclear.

Cal destacar que es va aprovar la Moció d'ERC per al desplegament de la llei de la LGTBfòbia (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals) al municipi. La moció demana que l'Ajuntament realitzi accions per al desplegament d'aquesta llei i que es declari Móra d'Ebre com a poble respectuós per la diversitat sexual. En un altre punt, la regidora Cinta Agné (ERC) va sol·licitar que els dies 17 de maig (Dia Internacional contra la LGTBfòbia) i el 28 juny (Dia Internacional de l'orgull LGTB) onegi la bandera de l'arc de Sant Martí en un lloc adient a consensuar (Cinta Agné va proposar la Plaça de Dalt o el Passeig del Pont). (llegiu la moció aquí).

Moció aprovada per unanimitat.

http://radiomoradebre.cat/wp/2016/04/22/lajuntament-de-mora-debre-rebutja-una-mocio-per-retirar-set-plaques-dhabitatge-amb-simbologia-franquista/

Moció d'ERC que demana la retirada de la simbologia franquista al terme municipal de Móra d'Ebre. La regidora Cinta Agné (ERC) va exposar  els arguments de la moció, que sol·licitava la retirada de les façanes dels edificis les plaques de l'"Instituto Nacional de la Vivienda" amb simbologia franquista i qualsevol altra simbologia d'aquesta mena. També va demanar la redacció d'un inventari de llocs i espais vinculats a la memòria democràtica, i que se senyalitzin. Un altre punt demanava restituir la dignitat i memòria de les persones perseguides durant períodes dictatorials.(llegiu la moció aquí).

Joan Piñol (CiU) va explicar que des del seu grup "condemnem la dictadura de l'Estat espanyol i no podem aprovar cap actitud de la dictadura". Tot i això, l'alcalde va considerar que les plaques esmentades "formen part de la història del nostre municipi". També va anunciar que "no estem en el millor dels moments econòmicament parlant" per invertir diners en aquesta qüestió. Va assegurar també que "ens obrim a parlar en positiu per a realitzar un inventari dels espais i per a crear una comissió per reforçar la memòria d'aquells que va patir aquells fets".

Cinta Agné (ERC) va replicar dient que "hi ha una llei que insta les institucions a retirar aquesta simbologia" i que les plaques tenien una vigència de 30 anys, que ja s'han complit amb escreix.


La moció es va rebutjar per 5 vots a favor (ERC i PSC) i 8 en contra (CiU i PP).



Altres mocions que van ser presentades i acordades:

Moció presentada per CiU, ERC i PSC contra de l'acord entre la Unió Europea i Turquia per la crisi dels refugiats. La moció demana al govern espanyol en funcions que bloquegi l'acord al qual ha arribat la Unió Europea amb Turquia que preveu el retorn dels refugiats sirians de Grècia a Turquia. Es va aprovar per 12 vots a favor (CiU, ERC i PSC) i 1 abstenció (PP).


Moció presentada per tots els grups municipals a favor de la reforma horària. La moció demana el retorn de Catalunya als horaris anteriors al franquisme adaptats a la realitat actual. Aprovada per unanimitat.

Moció presentada per CiU en defensa de les diputacions. La moció manifestava la necessitat de mantindre les tasques de les diputacions catalanes, independentment de la seua denominació, fins que Catalunya no disposi de la seua planificació territorial, ja que es considera que els serveis i els recursos de les diputacions són essencials per als ajuntaments petits.

Cinta Agné (ERC) va assegurar que propostes com aquesta no s'haurien de tractar si Catalunya vol ser un nou estat.

Moció aprovada per 8 a favor i(CiU i PP) i 5 abstencions (ERC i PSC).

Moció presentada per CiU i ERC per demanar que el 10% de l'impost nuclear es destini a projectes que fomentin la reactivació econòmica de les àrees nuclears i a pal·liar els dèficits en infraestructures.

Dolors Gurrera (PSC) va explicar que "hi estem d'acord, però creiem que el 10% és injust i insuficient, i és una oportunitat perduda que no sigui un percentatge més elevat". Francesc Launes (PP) va anunciar l'abstenció del seu grup.

Es va aprovar per 10 vots a favor (CiU i ERC) i 3 abstencions (PSC i PP).



Moció del PSC que demana destinar a les Terres de l'Ebre el 50% dels recursos que generi l'impost nuclear. La regidora Dolors Gurrera (PSC) va defensar la moció, que demanava que la Generalitat destinés un 50% de l'anomenat impost nuclear als municipis de les Terres de l'Ebre i no el 10% que preveu la llei. Aquests recursos es destinarien a un Pla d'industrialització del territori, tenint en compte els tancaments previstos d'empreses com les centrals nuclears i Ercros.

Cinta Agné (ERC) va qualificar la moció d'oportunista donat que hi ha una llei aprovada al Parlament que insta el 10% a l'impost nuclear. En concret l'article 22 de la Llei 12/2014, del 10 d'octubre.

L'alcalde, Joan Piñol (CiU), va subscriure els arguments contraris a la moció exposats per ERC. Francesc Launes (PP) es va sumar als arguments d'aquests grups.

La moció es va rebutjar per 2 a favor (PSC) i 11 en contra (CiU, ERC i PP).

Declaració institucional de tots els grups presents a l'Ajuntament de suport a l'Ajuntament i al poble de Flix pel tancament d'Ercros. La moció dóna suport a la declaració aprovada per l'Ajuntament de Flix davant l'anunci de tancament de la fàbrica Ercros.