dimarts, 22 de novembre del 2016

Seguiment de l'aplicació de les nostres propostes als pressupostos 2016



Ara fa un any presentàvem algunes propostes als pressupostos 2016 en contesta a l’oferiment de l'equip de govern municipal.  En base a una part del nostre projecte electoral, vam prioritzat les polítiques socials, la millora d’espais i equipaments públics, la participació i la transparència, vam fer arribar deu propostes de les quals en van prosperar cinc. Hi va haver bona entesa entre l'equip de govern i el grup municipal fet que va propiciar el nostre vot a favor dels pressupostos. És hora de fer balanç de les propostes acceptades i del seu grau de compliment.
Aquestes són les quatre propostes acceptades:

1. La recuperació de l'edifici municipal del barranc de les Moreres, que es destinarà finalment a Centre Obert. (notícia Diari de Tarragona) (notícia a Ribera Online)
2. Incentivar l'ús de la deixalleria municipal proporcionant beneficis als usuaris, reduint l'impost d'escombraries o vals descompte al comerç local (encara a determinar).
3. La introducció d'una bonificació en serveis municipals com l'aigua, l'IBI o el carnet de les piscines municipals, per a les famílies nombroses i monoparentals.
4. La creació d'un abonament de transport jove, que permetrà als estudiants de Móra d'Ebre fer el trajecte d'anada i tornada a l'estació de ferrocarril de Móra la Nova a un preu de 10 euros l'any.
Anem a fer repàs del compliment d'aquestes propostes.

Dijous, 17 de novembre, es va inaugurar el Centre Obert al barranc de les Moreres, ens omple d'orgull haver pogut contribuir a la millora d'un edifici municipal que no tenia cap ús i que estava pròxim a la degradació. La inversió feta (60.000€), permet tenir un edifici actiu en un barri que necessita més inversió municipal, això segur, però que ara és un espai recuperat i que té un ús.
Edifici Municipal al barranc de les Moreres rehabilitat i en funcionament on s'ubica el Centre Obert.

Pel que fa al tercer punt (incentivar l’ús de la deixalleria municipal), encara estem esperant la proposta. Suposem que és difícil d'establir un descompte, tot i què vam aportar exemples d'altres municipis. Esperem que sigui una realitat ben aviat.
Pel que fa al quart punt (bonificació en els serveis municipals a famílies nombroses i monoparentals), de fet, alguna bonificació per a famílies nombroses ja es fa, l'IBI té una rebaixa automàtica, en canvi cal demanar la rebaixa per a la bonificació de la factura de l'aigua. La petició es fa a l'Ajuntament. El cas és que, a dia d'avui, no hi ha data per a la rebaixa de l'IBI per a famílies monoparentals, i la rebaixa per a nombroses i monoparentals en la factura de l'aigua suposa (després d'haver fet els tràmits), d'una reducció propera a un euro i mig a l'any (1,68€/any), que no creiem que puguin ajudar gaire a aquestes famílies.
Pel que fa a l'abonament del transport jove a un preu de 10€/any, s'ha reconvertit en un abonament de 6€/10 viatges, que no és ben bé el mateix que l'ha proposta que ha acabat fent l'ajuntament recentment. En aquest sentit hem fet una nova proposta en els pressupostos d'enguany.

Així doncs, de les quatre propostes, una s'ha dut a terme (la recuperació de l'edifici del barranc de les moreres), dues s'han dut a terme parcialment (bonificacions a famílies monoparentals i nombroses, abonament jove per a l'autobús de transport a l'estació), i una encara no s'han dut a terme (bonificació per a incentivar l'ús de la deixalleria municipal).