El president, Ernest Benach, ha convocat els presidents dels sis grups parlamentaris per treballar conjuntament per recuperar la confiança dels ciutadans en la política, els polítics i les institucions. En concret, els ha proposat accelerar el debat parlamentari de la futura llei electoral i els treballs de reforma de la llei de la Sindicatura de Comptes i elaborar un codi de bones pràctiques de tots els càrrecs públics.
Benach ho ha anunciat en la roda de premsa que ha fet amb motiu de l’actual moment polític. Segons ha explicat, ha convocat els líders dels grups parlamentaris 'davant dels esdeveniments viscuts a Catalunya els darrers dies, que han provocat que la percepció que els ciutadans tenen de la política i els polítics, i també de les institucions que representem, hagi caigut en els nivells més baixos de valoració des de la recuperació de la democràcia'. Per aquest motiu els ha proposat 'recuperar la tradició de trobar espais comuns de treball que ens permetin abordar la situació que vivim'.
El president ha reconegut que 'no serà una tasca fàcil i caldrà, durant molt de temps, que hi perseverem'. 'Només la constància, encara que sigui en moments difícils i complicats, acabarà per convèncer els ciutadans que hem fet un canvi de rumb sincer en la manera de fer política, que estem disposats a obrir les institucions a la ciutadania, que volem que la política que es faci a Catalunya sigui, i es percebi, honesta i transparent', ha insistit.
Així mateix, ha argumentat que 'ens trobem en un punt d’inflexió que no permet que ens desentenguem de la situació ni que deixem passar més temps sense actuar'. És per aquest motiu, ha explicat, que ha proposat als presidents dels grups fer la llei electoral. 'No m’agrada sentir dir que aquesta legislatura ja no es pot fer. Si hi ha voluntat política es pot fer, i és incomprensible que després de trenta anys no s’hagi fet, aquesta llei', ha asseverat.
També ha explicat que cal reformar la llei de la Sindicatura de Comptes, i ha avançat que el Govern n’enviarà un avantprojecte al Parlament. La reforma d’aquesta llei, ha raonat, és necessària per aplicar aspectes claus de l’acord de transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament de partits polítics, subscrit pels líders de totes les formacions el 2001. En relació a aquest acord, ha proposat començar a aplicar-ne a partir d’ara, sense esperar que comenci la campanya electoral, el primer punt, referent a la reducció de les despeses electorals.
Davant la importància i gravetat de la situació, ha defensat també la necessitat d’obrir el debat polític a la societat civil amb compareixences al Parlament i amb un intercanvi de reflexions'rigorós i seriós' a les xarxes socials d’Internet.
'La societat no entendria que ara miréssim cap a una altra banda. Ens hi juguem el prestigi de la democràcia i de les institucions. La millora de la qualitat democràtica és un repte de país. Podem oferir transparència i més austeritat. Cal tenir ben present que en aquest moment estem en un punt d’inflexió. Em dol que se’ns posi a tots en el mateix sac, però entenc que el ciutadà estigui cansat i decebut. Jo estic disposat a treballar perquè totes aquestes propostes no quedin en el sac de l’oblit', ha remarcat.