dimarts, 30 de març del 2010

Esquerra presenta al·legacions per evitar que el cementiri nuclear s'instal·li a Ascó


Esquerra ha presentat avui, a la subdelegació del govern a Barcelona, les al·legacions perquè l'executiu espanyol desestimi la candidatura d'Ascó per acollir el Magatzem Temporal Centralitzat ja que 'existeix consens institucional i territorial' en contra del cementiri nuclear i perquè Ascó 'no compleix amb les característiques idònies per al seu emplaçament'. Així ho ha anunciat el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, que ha presentat el document acompanyat per la portaveu parlamentària, Anna Simó, el secretari de Política Territorial i Medi Ambient d'Esquerra, Lluís Salvadó, el president del consell comarcal de Ribera d'Ebre, Bernat Pallisa i el president de la sectorial de Medi Ambient, Quim Sangrà.

En aquest context, Ridao ha recordat que tant el Parlament com el Govern de la Generalitat, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i nou municipis de la comarca, que representen el 78% de la població, estan en contra de la instal·lació del cementiri nuclear al municipi d'Ascó. El dirigent independentista ha apuntat, a més, que el 'govern espanyol ha vulnerat el compliment de la normativa internacional, el Conveni Aarhus en matèria energètica', que demana als governs que obrin un procés de participació ciutadana abans de prendre una decisió mediambiental d'aquestes característiques. Per Ridao, aquesta decisió no pot ser una 'mena de concurs d'idees entre alguns municipis, una espècie de 'Bienvenido Mr. Marshall' on un municipi pugui decidir pel futur i el benestar de tota una generació i hipotecar des del punt de vista mediambiental i econòmic tot un territori'.

'Ascó no és un no per un no o un intent d'eludir tota responsabilitat', ha assegurat el secretari general d'Esquerra, que ha recordat que Catalunya és el tercer país més nuclearitzat del món, després de França i Lituània, amb tres centrals, una en desballestament, que produeixen el 40% del total de l'energia nuclear de l'Estat. 'Es tracta que hi hagi una responsabilitat equitativa i que aquells que reben els beneficis de la generació d'energia nuclear entomin una part de la responsabilitat, en aquest cas negativa, com és la gestió dels residus', ha subratllat.

El dirigent independentista també ha recordat que 'existeixen condicions objectives que desaconsellen emplaçar el cementiri a Ascó, ja que contradiu els criteris establerts pel Consell de Seguretat Nuclear i aprovats per la Comissió Interministerial, per a l'emplaçament del cementiri nuclear': està situat en una conca inundable, travessada per l'Ebre i amb tres peses a prop; amb risc perquè es troba en una zona sísmica i per la proximitat a un complex industrial químic (Flix); i que presenta problemes en l'accessibilitat, cosa que podria ser problemàtica en cas d'emergència.