divendres, 16 d’abril del 2010

El Tribunal Constitucional espanyol allarga l'agonia de l'Estatut

Els magistrats voten 'no' a la resolució presentada


Després de tres dies d'expectativa, finalment no hi haurà sentència. El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha tornat a ser incapaç d'emetre una sentència sobre l'Estatut català. Els magistrats han votat 'no', amb quatre vots favorables i sis en contra, al dictamen de la ponent Elisa Pérez Vera. Algunes informacions apunten a que els esculls de la negociació són la definició de Catalunya com a nació al preàmbul i els símbols nacionals. Així, l'alt tribunal espanyol torna a posposar la decisió sobre la constitucionalitat de la màxima norma catalana. Ara per ara, no s'espera que la sentència es faci pública fins després de la tardor, quan està previst que hi hagi eleccions al Parlament de Catalunya. Tot i això, la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, els ha instat a continuar el debat sense esperar a les eleccions

La proposta d'Elisa Pérez Vera, optava per anul·lar una quinzena d'articles i interpretar una vintena, i tot i això sis magistrats l'han rebutjat. Aquesta és la cinquena vegada que el tribunal vota sense èxit una resolució. Ara la mateixa ponent podria decidir apartar-se d'aquesta tasca, en veure que no s'ha avançat res en les seves cinc ponències o sinó el més probable és que la presidenta, Maria Emilia Casas, designi un nou ponent. Això engega novament tot el procés de deliberacions.

Quatre hores de reunió dimecres, unes altres quatre hores dijous i dues hores aquest divendres no han estat suficients per apropar posicions quan tot semblava en mans d'un o dos magistrats que s'haurien d'haver sumat a les tesis de la ponència d'una de les magistrades Elisa Pérez Vera. Pérez Vera ha tornat a fracassar. Aquest nou fracàs fa evident que la ponent no seguirà presentant ponències sinó que la presidenta, María Emilia Casas, designarà un nou ponent.

El passat mes de novembre en un ple ja es va evidenciar que existia divisió entre els magistrats, que en alguns punts només podria trencar-se si María Emilia Casas, la presidenta de l'òrgan, es decidia a fer servir el seu vot de qualitat, que val per dos. Fins el moment la magistrada no era partidària de fer servir aquest dret.

Entre els favorables a la ponència de Vera hi hauria la presidenta, Eugenio Gay, Pascual Sala i la pròpia ponent. En contra Vicente Conde, Jorge Rodríguez Zapata i Javer Delgado. La clau resideix en els magistrats que formen el tercer grup, que podrien fer de 'frontissa' per assolir l'acord definitiu. Es tracta del vicepresident, Guillermo Jiménez, Ramón Rodríguez Arribas i Manuel Aragón.

directe.cat