dimecres, 29 de juny del 2011

Agonitzant Móra Morisca

Ara si que sí  !!!! Després de 15 dies d’anar tirant globus sonda , després d’haver marejat la perdiu per medis de comunicació, per  fi l’equip de govern del Consistori s’ha decidit i ha fet públic el que era notori, i  el que se sabia  arran de carrer des de feia molts dies (es pot dir que més d’un mes). Doncs sí, ara es pot dir oficialment, que no hi haurà aquest any la 14ena Móra Morisca. Les causes que s’han al·legat per fer aquest canvi, han estat, que els diners que enguany estaven destinats per aquesta festa s’incrementaran sobre la Festa Major.

Des d’aquí volem fer evidents la pregunta o preguntes que sorgeixen aquests dies arran de carrer , entitats , voluntaris , i persones anònimes que hi havien posat interès, esforç i de vegades diners propis.

En primer lloc, per arribar a tal conclusió,  calia abans fer una reunió amb els membres de la Comissió, entitats i voluntaris, fer-los partícips i entre tots decidir; no decidir i després convocar que ha estat el procediment que s’ha utilitzat. El treball voluntari d’aquestes persones mereix un respecte (alguns portaven mesos de dedicació), i per tant, abans que l’equip de Govern hagués pres cap decisió , calia escoltar-los, reflexionar i prendre una decisió conjunta i consensuada . Cal que es recordi que el primer són les persones. Es destaca, que les contractacions d’espectacles ja estaven efectuades des del mes de febrer, que els contactes amb nombroses entitats ja feia temps que s’estaven treballant i que el programa estava gairebé enllestit fins el punt  d’entrar a impremta per tal de complir amb els terminis proposats de publicitat (no com fa vuit anys que no es va trobar res als arxius de l’ajuntament i amb menys d’un mes es va enllestir).

En segon lloc, reflexionem que representava aquest volum tant important de visitants sobre el municipi i  com hi revertia. Una bona part del pressupost de la festa feia cap a les entitats i barris en forma d’espècies, subvenció, i fomentant la cohesió associativa. D’altra part revertia sobre l’hostalatge local i sovint comarcal, restaurants, bars que aquests dies estaven plens a vessar. Es donava dinamisme al comerç. També feia que Móra d’Ebre fos referència a Terres de l’Ebre i arreu del principat, ja que s’havia consolidat com  unes de les Fires d’aquest sector (Inclosa dins del calendari de Fires Català). Per tant , i fins aquest moment , una de les activitats que creen més impacte sobre el municipi. S’espera que realment, només sigui un ajornament com es diu oficialment, ja que sinó potser ens haurem de seguir lamentant-nos, com en altres esdeveniments locals, de la seva desaparició (cas de la Fira), amb la conseqüent  pèrdua de pistonada a favor de  la Capitalitat de Comarca.

En tercer lloc, un dels arguments que s’han utilitzat per a tal ajornament, ha estat el mal moment econòmic pel qual passa l’Ajuntament. Si és  ben cert. Aquest argument ja fa vuit anys que es va fer evident amb claredat a la població i que en aquests darrers quatre anys la crisi ha acabat fent estralls a les arques de l’Ajuntament morenc.  Desitgem que ara, que és l’actual equip de govern, qui ho treu a la palestra, es reconegui el deute trobat fa vuit anys de  6 milions d’Euros, i una gran part d’ells a proveïdors de la població, i les dificultats d’aquests darrers anys per anar tirant endavant. Per tant, potser, caldria una auditoria que anés més enllà, ja que el deute és històric. Dificultats en aquests darrers anys no n’han faltat  però això, no ha estat motiu de frenada, per més que així s’hagi venut a l’opinió pública.

En quart lloc, es parla que s’ha de reinventar. Al moment que es va dur a terme la primera Móra Morisca, van sorgir a Catalunya i arreu, moltes fires, de les quals  avui dia només perduren, les que com aquesta, tenen un tret diferencial. La nostra festa parla de convivència de tres cultures, d’història (que no és un invent) fet que enguany s’ha aconseguit gràficament de l’arxiu de Simancas el document que ho certifica i que amb encert està exposat a la recent inaugurada cisterna del Castell. Quan un producte funciona (no és una impressió , sinó que els números ho avalen), no cal reinventar-lo sinó que el que s’ha de fer és potenciar-lo i millorar-lo en tot el que sigui possible. Potser, que amb les reinvencions, quan no calen, perdem el producte pel camí.
Aquestes polèmiques i altres moltes estan servides, aquests dies  a peu de carrer. Parlarem de Capitalitat. Ens seguirem lamentant del que teníem i el que hem perdut. Ara creurem el que no ens volíem creure fa vuit o quatre anys. I ens posarem firmes, com en l’època de la mili, davant l’autoritat d’Ajuntament que no pregunta ni consulta, només dicta.


Grup Municipal d'ERC