dilluns, 28 de setembre del 2009

Les consultes independentistes avancen tot i el 'no' de Lleida i Tarragona

Les poblacions favorables superen àmpliament les que han rebutjat la moció · Entitats i plataformes posen fil a l'agulla

Si divendres va ser el ple de Lleida que va rebutjar la moció per donar suport a una eventual consulta independentista a la ciutat, aquest matí ha estat Tarragona on, de nou, l'aliança entre PP i PSC ha impedit que la moció prosperés. Tot i que el nombre de poblacions on el ple s'hi ha posicionat a favor ésnotablement superior als consistoris que han rebutjar donar suport a una consulta, el de ciutats importants com Lleida i Tarragona donaria més força al moviment autodeterminista que s'estén pel país (vegeu mapa). Malgrat tot, les entitats continuen treballant i ja s'han creat comissions organitzadores per reeditar l'experiència d'Arenys de Munt. Paral·lelament, les plataformes sobiranistes comencen a informar els municipis interessats a través del webreferendumindependencia.cat. Al seu torn, els càrrecs electes de Decidim.cat es reuniran dissabte.

Tarragona diu 'no'

L'Ajuntament de Tarragona ha rebutjat aquest dilluns donar suport a les consultes populars sobre la independència. La suma d'ERC i CiU no ha aconseguit superar els vots en contra del PSC i el PP. Tarragona, governada pel PSC i ERC, s'ha convertit així amb la segona capital de demarcació on la proposta no ha prosperat, després que Lleida també la rebutgés divendres passat. El PP ha manifestat que la iniciativa 'perjudicaria la imatge de Tarragona' i el PSC s'ha emparat amb l'Estatut. 'L'opinió dels catalans es va reflectir en la votació de l'Estatut', ha manifestat la portaveu socialista, Begoña Floria, que ha afegit, que la majoria dels catalans 'també se senten espanyols'.

Les consultes continuen avançant malgrat Tarragona i Lleida

Si bé el 'no' de Tarragona i Lleida a les consultes independentistes pot deslluir el suport simbòlic a les consultes, atenent al pes d'aquestes ciutats, es pot comprovar al mapa de les consultes dedirecte!cat que les poblacions que han donat suport a les consultes són una àmplia majoria. Entre la multitud de municipis que estarien interessats en impulsar una consulta com la d'Arenys de Munt n'hi ha que ja han posat fil a l'agulla i han començat a organitzar-se en comissions i entitats per materialitzar la consulta. A la comarca d'Osona, per exemple, s'ha creat Osona Decideix que aglutina els municipis que hi estan interessats que podrien arribar fins als 26. A Argentona, també s'ha constituït una assemblea que aquest dijous ha de ratificar la decisió de la permanent de sumar-se a les consultes que s'organitzin arreu del país, contràriament al quehavia transcendit als mitjans de comunicació on s'apuntava a la celebració de la consulta en aquesta població per separat de la resta. Vilanova i la Geltrú i Llinars del Vallès també han creat comissions organitzadores.

Coordinació

La importància d'una acció coordinada fa que tant els partits polítics com les plataformes sobiranistes preparin accions per aconseguir un procés unitari. Així ja s'està començant a nodrir d'informació el web referendumindependencia.cat on la Comissió Organitzadora i Avaluadora de la Consulta per la independència d'Arenys de Munt, el Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació (MAPA), la PDD, Deumil.cat, Osona Decideix, Sobirania i Progrés, Catalunya Estat Lliure, el Club Fnec, Plataforma per la Sobirania, Sobirania i Justícia i Consell de Cent, volen concentrar la informació sobre les consultes i assessorar les entitats i associacions interessades en impulsar una consulta al seu municipi.

D'altra banda, els càrrecs electes en favor del dret de decidir agrupats a la plataforma Decidim.cat es trobaran aquest dissabte per decidir una estratègia conjunta, tot i que ja s'ha avançat que probablement es decantaran per impulsar consultes en diverses onades i no concentrades en una mateixa data.


directe.cat