dimarts, 3 d’agost del 2010

Ferrovial pagava comissions d'un 4% a Convergència utilitzant a Millet com a intermediari

Els diners anaven a parar finalment a la Fundació Trias Fargas


Un informe de l'Agència Tributària indica que l'empresa Ferrovial pagava a l'expresident del Palau Fèlix Millet a canvi de l'adjudicació d'obra pública, segons ha pogut saber l'ACN, que ha tingut accés al document. L'informe apunta que els pagaments es canalitzaven a través del Palau de la Música i que representaven un 4% del valor de l'execució de l'obra. Les conclusions d'Hisenda fan referència a un document en què Millet insta l'administrador de la Fundació Ramon Trias Fargas a què adjudiqui contractes d'obra pública. Les conclusions també indiquen que Fèlix Millet hauria utilitzat aquest sistema per defraudar 5,26 MEUR a través del Palau entre el 2001 i el 2008.

L'Agència Tributària creu que l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, utilitzava l'entitat com a intermediària per a pagar a CDC comissions d'obra pública adjudicada a Ferrovial. Segons l'infrome a què ha tingut accés l'ACN, 'el gruix de les aportacions de Ferrovial al Palau no constitueix la contribució al patrocini publicitari'. L'informe indica que aquestes aportacions 'tenen una altra finalitat' i afegeix que es tracta de 'contraprestacions corresponents a l'adjudicació d'obres públiques, sent utilitzat el Palau de la Música per a canalitzar els corresponents pagaments' cap a la Fundació Ramon Trias Fargas -ara CatDem- vinculada a CDC.

L'informe inclou documents que vinculen els pagaments de Ferrovial a l'adjudicació de la Línia 9 del Metro, la Ciutat de la Justícia i un pavelló esportiu a Sant Cugat del Vallès. Uns pagaments que Hisenda quantifica en el 4% de l'execució de les obres. En relació amb això, els redactors de l'informe han analitzat diversos faxos de Millet dirigits a l'exdirectiu de Ferrovial Pedro Bonaventura on, amb un llenguatge 'sebreentès i críptíc', Millet l'insta a fer front ràpidament als pagaments acordats 'per evitar els problemes que se'n podrien derivar'.

El mateix informe assegura que 'la posició de Millet anava més enllà de la d'un simple mediador passiu'. En aquest cas, Hisenda conclou que Millet ha desenvolupat un paper 'extraordinàriament actiu'. L'informe recull documents que demostrarien que Millet hauria reclamat l'adjudicació d'obra pública a través del tresorer de la Fundació Ramon Trias Fargas i que, després, hauria apressat Ferrovial perquè pagués la corresponent 'contraprestació'. És en aquest sentit que Hisenda aprecia una relació 'pràcticament immediata' entre els pagaments de Ferrovial al Palau i l'import de l'obra adjudicada. A través d'aquest 'triangle', Hisenda creu que Millet hauria cobrat 5,26 MEUR en concepte de 'contraprestacions'.

directe.cat