Per al senador, la votació serà "la prova del cotó" per demostrar si el Govern espanyol pensa tenir en compte el rebuig expressat pel parlament català
Arran de la interpel·lació que ahir el senador republicà del grup de l'Entesa Catalana de Progrés, Pere Muñoz, li va formular al Ministre d'Indústria espanyol, Miguel Sebastián, sobre el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears (MTC), Muñoz ha decidit presentar una moció conseqüència de la interpel·lació. Segons el senador d'Esquerra, "el motiu és la manca de concreció i el retard del Govern espanyol a l'hora de clarificar la ubicació del cementiri de residus nuclears". La moció presentada demana de manera literal "vincular qualsevol procés sobre la futura ubicació de l'MTC al consens social i institucional, especialment amb les CCAA que puguin veure's afectades per les candidatures municipals presentades, respectant els acords dels parlaments respectius". A més, la moció vol "que l'esmentat consens s'adapti al que estableix el conveni d'Aarhus, signat i ratificat per tots els Estats Membres de la Unió Europea, sobre l'accés a la informació i la participació de la ciutadania en la presa de decisions en els assumptes ambientals, i també a les recomanacions del programa COWAM de la CE, que fa referència específicament a la governança dels procediments per a la gestió de residus radioactius als països de la Unió Europea ".
El senador republicà ha recordat que el Ministre d'Indústria ahir al Senat va declarar en la seva intervenció que la ubicació de l'MTC s'hauria de fonamentar "en un ampli consens polític, institucional i social" i que "s'escoltaran totes les parts interessades i, evidentment, com no pot ser d'altra manera, les comunitats autònomes i les forces polítiques". Muñoz, però davant la manca de concreció del Ministre i de les bones paraules ha afirmat que és "l'hora de passar als fets" i "a les accions concretes". És per això que Pere Muñoz no dubta que "la votació d'aquesta moció serà la prova del cotó que demostrarà si el Govern espanyol pensa tenir en compte el rebuig expressat pel Parlament català i la majoria d'institucions del nostre país sobre la possibilitat d'acollir el cementiri de residus nuclears". Per acabar, Muñoz ha recordat que l'únic consens territorial que hi ha a Catalunya és el de rebutjar el poder acollir el cementiri de residus nuclears, i així ho ha acordat el Govern, el Parlament, les diputacions, els ajuntaments i els consells comarcals.