Uns 5.000 catalans (3.000 segons la policia, més de 10.000 segons els organitzadors) s'han manifestat avui al centre de Brussel·les per a reclamar el dret d'autodeterminació per a Catalunya. Gent de totes les edats, des d'infants fins a avis i àvies, ha recorregut gairebé tres quilòmetres darrere la pancarta 'We want a Catalan state' entre les onze i les dues del migdia (fotogaleria amb més de cinquanta imatges). En acabar, el catedràtic de la UB i promotor de la marxa, Enric Canela, ha dit: 'Avui comença el camí cap a la independència. Aviat aconseguirem que es convoqui un referèdum d'autodeterminació'.
Entre els manifestants hi havia en candidat d'ERC a les eleccions europees, l'independent Oriol Junqueras, que ha constatat: 'Els participants tenen un somriure als llavis, aquesta manifestació ha generat simpaties més enllà d'uns o d'altres partits'. Contràriament, no hi ha participat el candidat de CiU, Ramon Tremosa, fet que han lamentat públicament destacats dirigents de CDC arribats a la capital comunitària.
Sí que hi eren personatges coneguts com la cantant Núria Feliu, el notari Alfons López-Tena, el director general de cooperació al desenvolupament i acció humanitària, David Minoves i el responsable d'immigració de CDC Àngel Colom, entre d'altres. Un nodrit grup d'independentistes flamencs s'ha sumat a la iniciativa, així com també un grapat d'independentistes venecians, bretons, occitans, nord-irlandesos i d'altres nacions sense estat europees.
El responsable del dispositiu policial ha dit que la manifestació d'avui havia superat en assistència la majoria de les que tenen lloc habitualment a Brussel·les. Els ciutadans que es creuaven amb la marxa també deien que era una manifestació equiparable a la que es va fer per aturar la guerra d'Iraq.
Iniciativa Legislativa Popular
La comitiva ha sortit a les onze del matí de la cruïlla entre Koning Albert II Laan/N288 amb Simón Bolívarlaan, al costat de l'estació de Brussel·les Nord i ha fet un recorregut pel centre de la ciutat. En acabar, han sonat les paraules que Pau Casals va pronunciar a l'assemblea de l'ONU el 1971, un violoncelista ha interpretat 'El Cant dels Ocells', s'ha llegit el manifest (PDF) i l'artista i col·laborador de l'indirecte!cat, Gerard Sesé, ha cantat l'himne de la marxa.
Els manifestants també han pogut signar els documents oficials per a endegar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè el el Parlament català convoqui un referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya. La intenció és demanar que la cambra obri un debat sobre aquest dret i que, tot seguit, es convoqui el referèndum, previst per al 12 de setembre de 2010.
Internacionalització
D'aquesta manera el conflicte català s'internacionalitza en un acte organitzat des de la societat civil i amb escàs suport de la classe política catalana. En aquest sentit, els impulsors de la iniciativa van lamentar que cap eurodiputat català els hagués rebut aquest dijous quan van lliurar la carta (PDF) al president de l'Aliança Lliure Europea (ALE) a l'Eurocambra.
En la carta, 10Mil a Brussel·les demanen que la UE resolgui el 'cas del poble català' de la mateixa manera que ha contribuït a resoldre els 'problemes' de Macedònia i Kosovo, donant suport a que es convertíssin en Estats. Exigeixen que el poble català sigui reconegut com 'un poble normal dintre de la Unió Europea i, d’acord amb les pautes establertes per les Nacions Unides, poder-nos organitzar com el poble català decideixi lliurement'. En la carta que adrecen als eurodiputats i eurodiputades recorden el precedent de 1982 en què hi va haver una manifestació pels carrers d'Estrasburg fins la seu del Parlament europeu per entregar un document en què se sol·licitava l'ingrés del poble català a les institucions europees. Afirmen que la mobilització del proper dissabte 7 de març a Brussel·les per reclamar el dret d'autodeterminació del poble català segueix aquesta trajectòria.
font: www.directe.cat