dijous, 7 de maig del 2009

Huguet: ‘Catalunya sortirà abans que la resta de l'Estat espanyol de la crisi perquè té una economia sòlida’

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha pronosticat aquest matí que Catalunya sortirà de la crisi econòmica abans que la resta de l'Estat espanyol, perquè té una economia ‘sòlida’ basada en la indústria i els serveis, i no ‘gasosa’ com l'espanyola. Huguet ha realitzat aquesta valoració en la seva intervenció en un col·loqui organitzat per la Fundació Josep Irla, en referència a les previsions anunciades aquesta setmana per la Comissió Europea (CE) que l'economia espanyola seria l'última a sortir de la crisi. En aquest sentit, el conseller ha assegurat ‘no estranyar-li’ la previsió de la CE, a causa ‘de l'efecte diferencial de la mà d'obra barata i d'un creixement econòmic -espanyol- basat en la construcció’.

El col·loqui, sota el títol Les oportunitats d’Europa per a les pime, ha comptat també amb la participació de Modest Guinjoan, de Pimec; Montserrat Rivero, directora general científica del Grupo Ordesa; Ramon Ollé, president executiu de la Business Enineering School; i Oriol Junqueras, candidat d’Esquerra a les eleccions europees
Precisament, davant de les imminents eleccions europees, el conseller ha indicat que ‘Catalunya no se sent representada per Espanya’ a Europa, pel que ha advocat per reforçar el lobby català a Brussel·les. Huguet ha puntualitzat que també ‘hem de saber en quin joc juguem perquè posem en risc sectors sencers de la nostra economia. Qui ens defensa com a estat? Els cultius mediterranis, per exemple, mai s’han defensat bé a Europa (quotes lleteres, avellana,...) per no parlar del tema tèxtil’. ‘En tot això, ens han pres el pèl’, ha recordat.

Durant l’acte, s’ha parlat de com convertir Catalunya en un autèntic motor econòmic d’Europa i punt d’atracció de talent de la Mediterrània. ‘Tenim el repte i l’oportunitat per endreçar la innovació i la recerca de cara a Europa’, ha dit el conseller d’Esquerra. Huguet ha insistit que ‘la recerca que no respongui a les necessitats de la societat no té sentit. No es pot fer el joc elitista i classista. Amb la investigació pagada per tothom, amb diners públics, si se’n acaben beneficiant d’altres països, això és un autèntic robatori. La investigació orientada hauria de ser un principi ètic de la universitat’.

Huguet també ha recordat que el Govern ha tirat endavant tres pactes nacionals en dues legislatures, el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, liderat pel departament d’Innovació, Universitats i Empresa; el de la immigració i el d’Educació. Pel que fa al PNRI; ha dit, ‘ens planteja fer un exercici d’autocrítica per saber on som bons i on no. I ens alineem amb Europa, cosa que no ha fet Espanya. Fins i tot hem alineat els plans de recerca, que duraven 4 anys, amb Europa no responent a calendaris electoral’. Huguet també s’ha referit a la Unió pel Mediterrani –Barcelona és la seu de la secretari- com una ‘oportunitat’ per les pimes, que considera que han d’aprofitar la crisi per cooperar: pimes entre pimes, pimes amb administració, pimes amb universitat.... seccionant projectes d’investigació. ‘El més important és com els resultats arriben al mercat. Cal saltar la barrera de l’individualisme’, ha conclòs Huguet.