dijous, 7 de maig del 2009

Societat de l'autocomplaença

El món està canviant. El teu també. I probablement tens la temptació - nosaltres també la tenim - de culpar bancs, empresaris i governants del moment de neguit que estem vivint.

Però, i tu? no n'ets també responsable?  Reconeguem-ho: La complaença ens envolta a totes hores. Vivim en una societat adormida, conformista, plena de drets i amb ben pocs deures. Exigim al pare Estat i als nostres governants el que no ens exigim a nosaltres mateixos. 

El món d'abundància al que ens havíem acostumat s'ha acabat o al menys s'ha acabat per una bona temporada. I quina és l'actitud que hem d'adoptar? Culpar als altres no ens portarà enlloc. Mirar al passat menys. I d'aquesta no ens en sortirem si no posem tots de la nostra part. Tampoc si no mirem endavant.

I el primer que hem d'eliminar és aquesta maleïda complaença que ens porta a no donar el millor de nosaltres mateixos com a treballadors,  ciutadans o persones. La felicitat difícilment ens vindrà per l'estabilitat, el confort o tenir més diners. Vindrà per la satisfacció d'haver estat partícips d'un canvi radical en les nostres empreses, la nostra administració pública, el nostre país, en resum la nostra societat.

No és un tema de treballar més hores. No és un tema d'estar encara més ocupat.

És un tema de deixar de ser passiu i reactiu a ser protagonista i actor. Hem d'aprofitar aquesta crisi per reinventar-nos i això només ho aconseguirem si ens envaeix una verdadera sensació d'urgència que en porti a entendre quins són les prioritats del país que formem part, tenir una actitud clarament proactiva i positiva que elimini obstacles i plantegi propostes concretes i activables que ens facin sentir que cada dia compta.

Ens ha d'envair a tots el sentiment d'actuar. Avui mateix. Ara.
Tot comença en tu. Tot comença ara.

Contagiem-nos uns als altres de positivisme, energia i ganes de lluitar aquest partit fins al final. Tenim l'oportunitat  d'aconseguir-ho - enterrant aquesta perniciosa complaença - i integrant en el nostre ADN el dinamisme, la vitalitat i la urgència que els temps d'avui exigeixen. El nostre futur empresarial, institucional i de país està plenament garantit si no desaprofitem aquest moment vital.