El director executiu d'Osona Decideix, Alfons López Tena, ha demanat a la Comissió Europea (CE) que la consulta independentista que l'entitat organitzarà a tota la comarca el 13 de desembre compti amb el suport d'observadors internacionals. A més, es demana que se supervisin les normes aprovades per regular el referèndum per garantir la netedat i veracitat del procés. López Tena ho ha transmès a través d'una carta que ha entregat en mà aquest matí al director de la Representació de la CE a Barcelona, Manel Camós. A banda de la CE, també s'ha enviat la missiva a diferents organismes internacionals amb potestat d'observació en aquest tipus de processos com l'OSCE, el Centre Carter, les Nacions Unides i el PNUD.
L'entitat privada Osona Decideix diu a la carta que ha aprovat les normes reguladores del referèndum basades en la normativa electoral vigent i en els criteris de Nacions Unides i la Unió Europea. Apunta que l'entitat actua com a Òrgan de Gestió Electoral perquè 'la Constitució espanyola prohibeix que el Govern i el Parlament de Catalunya i els ajuntaments puguin convocar referèndums lliurement'. Destaca que les entitats privades estan 'legalment facultades per lliurement convocar i organitzar referèndums'. Osona Decideix l'organitzarà malgrat 'el govern espanyol ha manifestat reiteradament la seva negativa a autoritzar la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya'.
Suport municipal
En la carta es recorda que el referèndum a Osona sobre la independència de Catalunya ha rebut el suport dels plenaris dels Ajuntaments de Vic, Manlleu, Taradell, Prats de Lluçanès, Sant Pere de Torelló, entre molts altres, que representen -segons l'entitat- més de 100.000 persones. López Tena també apunta a la carta que altres referèndums sobre la independència de Catalunya en preparació a altres municipis han rebut el suport dels plenaris dels Ajuntaments de Sant Cugat, Manresa, Berga, Blanes, Cerdanyola del Vallès i Martorell, entre d'altres i que això representa prop de 1500.000 persones.
Altres organismes internacionals
A més de a la CE, Osona Decideix també ha enviat la carta a diversos organismes internacionals 'per què siguin coneixedors de l'experiència catalana i vetllin per al seu correcte desenvolupament en tractar-se d'un exercici de participació democràtica organitzat per la societat civil amb plena cobertura legal'. Els organismes als quals Osona Decideix ha enviat la carta són L'Oficina per a les Institucions i els Drets Humans (OSCE); la Comissió Europea; el Centre Carter; la divisió de suport electoral del Secretariat de Nacions Unides i el grup de suport electoral conjunt de la CE i el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).