dimarts, 25 d’agost del 2009

Ernest Maragall proposa que el PSC es deslligui del PSOE per governar l’Estat espanyol 'en coalició'

Només creu oportuna una gran manifestació si la convoca la Generalitat i l'encapçala Montilla

Si bé altres membres il·lustres del PSC, com el conseller d'Economia Antoni Castells, han posat damunt la taula la voluntat de que el PSC tingui un grup propi al Congrés espanyol, acte seguit ha aparegut el secretari d'organització, José Zaragoza, per desestimar la proposta per innecessària. Aquest dimarts s'hi suma un altre conseller, Ernest Maragall qui torna a plantejar la qüestió en un article d'opiniópublicat al diari El País en què demana 'un mapa que inclogui al PSC clarament definit' i 'capaç d'articular aliancas estables i federals amb un partit socialista espanyol' en una relació que 'podria plasmar-se gràficament com un govern de coalició PSOE-PSC'. Quant a la sentència del TC espanyol sobre l'Estatut es mostra partidari d'una gran manifestació només si la convoca la Generalitat i l'encapçala el president i és entesa com un 'gest d'afirmació'.
Maragall es pregunta per què es dóna tanta significació a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol si l'Estatut ja està pactat amb l'Estat espanyol i 'confirmat per l'única veu indiscutible i incontestable: la veu dels ciutadans referendant l'acord entre els parlaments'. Afirma que la sentència serà 'l'expressió última d'un reflex de resistència espanyola intentant que Catalunya, protestant o no, accepti una rebaixa substancial del pacte que no van saber impedir o limitar en el seu moment' però sentencia que 'no cal concedir-li major rellevància' perquè 'Catalunya no està interessada a revisar-lo' i per això proposa 'desplegar amb la intensitat i ritme que convingui i sense més límit que el que ens marqui la nostra pròpia ambició' l'Estatut 'amb sentència i sense sentència'.

Sobre la conveniència o no de celebrar una gran manifestació en resposta, o prèvia, a la sentència Ernest Maragall creu que cal contemplar-ne la possibilitat però només 'si és per fer evident la determinació col·lectiva, unitària i continuada de fer-nos respectar' si es tracta d'un gest d'afirmació més que d'una resposta a la sentència, que considera 'innecessària'. És per això que creu que només seria convenient una gran manifestació si és convocada 'per la Generalitat i presidida pel president, comptant amb la presència de totes les forces catalanes i de totes les institucions, entitats i estaments socials que defineixen el país'.