dimarts, 4 d’agost del 2009

Vic tindrà una plaça amb el nom del dissenyador de l'estelada

La capital d'Osona es converteix així en la primera ciutat catalana en incorporar el nom de Vicenç Albert Ballester i Camps al seu nomenclàtor

La proposta d'ERC, amb el suport de la Comissió del Centenari de la Senyera Estelada, de dedicar una plaça a Vicenç Albert Ballester i Camps, polític i defensor de la llibertat de Catalunya, ha estat votada favorablement per l'Ajuntament de Vic, que tirarà endavant el projecte.

La resolució ha estat gràcies al vots d'ERC, CiU, ICV i la CUP i on el PSC i PxC s'hi han abstingut. D'aquesta manera el PSC ha trencat la unitat del consistori, on hi governa juntament amb ERC i CiU.

Els motius de les dues abstencions han estat ben diferents. Per una banda, Josep Burgaya, portaveu del PSC ha dit que els "sorprèn" que Ballester doni nom a un carrer quan altres figures més rellevants no tenen cap nom a la ciutat. S'ha referit per exemple a figures com Valentí Almirall, Antoni Rovira i Virgili i Domènec Martí i Julià.

Josep Anglada, portaveu de PxC i cap de l'oposició, tot i que ha defensat Ballester com a defensor de la llengua, ha dit que l'homenatjat estaria poc content de veure l'estat actual de a llengua catalana que l'ha atribuït a la "invasió" de la immigració "principalment procedent del Marroc".

A Barcelona també hi ha la resolució aprovada
La iniciativa va néixer durant la diada de l'11 de setembre de l'any passat quan la idea d'ERC de Vic de penjar l'estelada no va prosperar al consistori vigatà. Llavors ERC per contrarrestar l'avortament de la proposta va plantejar dedicar un carrer o plaça al dissenyador de l'estelada.

Tot i que en breu la idea es materialitzarà a Vic, convertint-se així en la primera ciutat catalana que dedica un carrer o plaça a Ballester, l'Ajuntament de Barcelona va ser el primer consistori de Catalunya que va aprovar, a l'octubre del 2008, incloure el nom del polític al seu nomenclàtor. Segons la Comissió del Centenari, i citant fonts de l'ajuntament barceloní, la placa encara haurà d'esperar per les característiques urbanístiques de la ciutat.