dimecres, 12 d’agost del 2009

Manifestar-nos si, però després què?

Òmnium Cultural ha fet públic que promou una manifestació en defensa de l'Estatut davant d'una eventual sentència adversa del Tribunal Constitucional (TC). Així ho ha explicat en Jordi Porta durant una entrevista a Catalunya Radio. Porta espera que puguin comptar amb la presència destacada dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall, i amb els expresidents del Parlament, Joan Rigol i Heribert Barrera.

Davant d’això ens fem dues preguntes: una manifestació per fer què? I a part dels ex presidents, no hi haurien de ser els actuals, José Montilla i Ernest Benach? La resposta a la segona pregunta seria òbvia: si la manifestació és en defensa del País hi han de ser sense cap dubte, no val cap excusa, renunciar-hi seria ofensiu per tots nosaltres, els ciutadans. En referència a la primera pregunta, podríem estar-hi d’acord, es tracta d’una manifestació per rebutjar la retallada estatutària que sens dubte farà el TC, però el més important de tot... i després què?

La sentència serà ferma i els ciutadans, a part de lamentacions, volen alguna altra cosa, saben que la retallada és la fi de l’encaix de Catalunya dins d’Espanya i volen un nou full de ruta que ens porti a una relació d’iguals amb Espanya. Aquesta és la normalitat que vol una àmplia majoria i, si a sobre s’explica amb claredat aquest ultratge a Catalunya molta més gent, independentment del seu origen, ho entendrà. De fet, seria la normalitat capaç d’enfortir una il·lusió col·lectiva.

I els actuals líders polítics del nostre País no poden donar l’esquena a una demanda d’autoestima col·lectiva. Com a mínim, aquells que afirmen que dirien un ‘sí’ a un referèndum d’autodeterminació, com són l’Artur Mas com en Joan Puigcercós, no poden abaixar els braços. De moment, per tant, una majoria parlamentaria àmplia diu ‘sí’, i encara més si tenim en compte que EUiA/IC no donarien l’esquena a l’exercici del dret democràtic. El problema el té el PSC, li toca triar, si salva Espanya o ajudar a salvar el País.

A Escòcia, treballant amb un full de ruta, abans d’acabar l’any presentaran la llei del referèndum, saben que tindran dificultats, però ells segueixen endavant, aquí ens cal fer el mateix, tenim una majoria teòrica, fem-la efectiva.

Com sempre, la xarxa, la societat civil i la gent van per davant dels polítics i ja demanen, demanem, als dirigents polítics partidaris del ‘sí’ a la independència un full de ruta. El mateix Joan Carretero ja va dir que CiU i ERC tenien que liderar el camí i que si ho feien ell hi donaria suport. Mas, Puigcercós (majoria suficient), i perquè no, Herrera i Montilla tenen una oportunitat de liderar el full de ruta cap a la independència, no fer-ho els hi passarà factura, fins i tot factura històrica.

Com diuen a la xarxa, primer de tot la independència que segur que ens dona més felicitat. Després ja decidirem si som de dretes o d’esquerres. Així, com a mínim ho podrem decidir que, fins ara, ni tant sols això podem fer!

directe.cat