L'equip de govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha decidit demanar aquest dijous al Departament de Governació i als serveis jurídics del Servei d'Assistència Municipal (SAM) de la Diputació de Tarragona un informe per saber quin organisme té legitimat per impugnar el ple de l'Ajuntament d'Ascó (Ribera d'Ebre) en què es va aprovar presentar la candidatura del municipi per acollir el cementiri nuclear. Ja des de la vigília del ple el Consell Comarcalva apuntar la possibilitat d'impugnar el ple ja que quatre dels nou regidors asconencs tenen relació directa amb la central nuclear i consideren necessària la 'tutela de la llei' de 'regidors que reben sou d'una empresa vinculada amb el projecte del cementiri'.
El president del Consell, Bernat Pellisa, ha assegurat que, si l'informe reconeix que el Consell Comarcal pot fer-ho i dóna 'suficients garanties', l'ens impugnarà el ple. A més, l'equip de govern també demanarà una valoració jurídica per conèixer si és viable declarar-lo nul. En una reunió feta aquest dimecres al vespre, l'equip de govern del Consell Comarcal també ha decidit presentar-se com a ens local per poder fer al·legacions al procés iniciat ara per determinar quina serà finalment la seu del cementiri nuclear estatal, tràmit en què començarà a treballar aquest dijous.
El posicionament de Móra d'Ebre
Per la seva banda, el vicepresident del Consell Comarcal i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Móra d'Ebre, Josep Solé Arnal, ha volgut deixar clar quin és el posicionament de la capital de la comarca pel que fa a la candidatura d'Ascó. 'Móra d'Ebre va aprovar una moció contrària a la instal·lació del magatzem de residus nuclears a la comarca i per extensió a Catalunya, i l'acord continua vigent i l'hem de fer complir', ha assegurat.
Segons Solé, el cementiri nuclear 'no és el model a seguir' i 'la quota de solidaritat en energia nuclear ja està més que satisfeta a Catalunya'.