Puigcercós promou una macroconsulta a 140.000 persones per establir les condicions dels acords postelectorals
Esquerra ha engegat aquest divendres la precampanya 'Puigcercós 2010, Catalunya decideix' (pdf) que consultarà de forma directa 140.000 persones, a través d'una macroconsulta, quines han de ser les condicions indispensables a l'hora de negociar futurs acords de govern o governabilitat. En l'acte inicial, que ha tingut lloc a la sala Luz de Gas de Barcelona, s'ha lliurat als 700 quadres territorials del partit que actuaran com a compromissaris del presidenciable d'Esquerra, Joan Puigcercós, la documentació de la campanya, on estan recollides les propostes que es sotmeten a consulta.
Aquests 700 quadres territorials seran els encarregats d'interactuar amb militants, simpatitzants i votants. Així, cadascun d'ells contactarà amb deu militants fent arribar d'aquesta manera les preguntes a 7.000 persones, que alhora, cadascuna d'elles, contactaran amb 20 persones més, estenent així la consulta a un total de 140.000, que podran opinar sobre 21 propostes dividides en cinc blocs i tres àmbits.
Consulta d'independència
El primer àmbit fa referència al dret a decidir i inclou una sola pregunta: Estàs d'acord que la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya sigui el primer compromís d'Esquerra a la propera legislatura? D'aquesta manera Puigcercós posa com a reivindicació principal de la seva campanya al Parlament de Catalunya la necessitat de celebrar un referèndum d'autodeterminació a nivell nacional, tal com va expressar en la seva proclamació com a candidat a Núria, on va condicionar qualsevol pacte de Govern al suport a una consulta oficial per tal que els catalans pugui exercir el dret a decidir el seu futur.
Propostes polítiques
El segon àmbit de la macroconsulta de Puigcercós tracta les mesures que haurà d'aplicar el Govern de la Generalitat i demana als participants que prioritzin sobre un total de 16 propostes agrupades en quatre blocs, quins han de ser els compromisos d'Esquerra per a la propera legislatura:
- Bloc 1. Un país modern i competitiu: respostes a la crisi. Amb mesures com la creació d'un sistema financer públic català per suplir les dificultats de crèdit a empreses, autònoms i famílies.
- Bloc 2. El debat de les esquerres: polítiques socials. Aquest bloc inclou propostes com garantir l'acollida de la immigració basada en el coneixement del país, la llengua, la cultura i l'accés digne al treball.
- Bloc 3. un país connectat en xarxa: territori i infraestructures. Amb mesures com la revolució verda: reducció del consum energètic, augment de la producció d'energies renovables fins que siguin un 25% del total de la producció energètica l'any 2015 i democratització de la producció d'energia.
- Bloc 4. Identitat i republicanisme. Amb preguntes com la reforma de l'estructura del govern per reduir els alts càrrecs i reforma a fons de la funció pública per avaluar el treball dels funcionaris.
Concert econòmic i d'altres reivindicacions a l'Estat
El tercer àmbit fa referència a les reivindicacions davant el govern de l'Estat i inclou mesures com reclamar el Concert Econòmic quan s'acabi el model de finançament vigent; la coherència de vot a Madrid, exigir als partits catalans que defensin al Congrés el mateix que voten al Parlament; i el control català dels aeroports catalans, traspàs de la xarxa de trens regionals, connexió Barcelona-Alacant en tren d'alta velocitat i aprovació al Congrés del Fons de Rescat de Peatges per finançar-ne la progressiva desaparició.
Durant la seva intervenció en l'acte d'inici de la precampanya, Joan Puigcercós ha assegurat que 'en la propera legislatura tenim una cita amb la democràcia. Catalunya ha de ser consultada sobre quin vol que sigui el seu futur. Sense apriorismes per cap banda; sense renúncies per part de ningú; sense prohibicions antidemocràtiques'.
'Tothom té dret a defensar el seu projecte: autonomistes, federalistes... però també els independentistes', ha subratllat, 'qui avisa no és traïdor. Aquesta volem que sigui una condició sine qua non. Qui vulgui alguna cosa d’Esquerra, ja sap el que vol Esquerra'.
Cal assumir la plenitud nacional
El president d'Esquerra ha apuntat que 'és el nostre deure empènyer el nostre país cap endavant', 'superada l’etapa autonomista, Catalunya ha d’assolir la seva plenitud nacional'. 'Toca traçar una via de sortida a l’atzucac autonòmic', ha afirmat, 'independentment de sentències del Tribunal Constitucional. 'L’anhel de nous horitzons nacionals és majoritari a casa nostra', ha assegurat. En aquest sentit, el candidat independentista ha afirmat que 'a la independència hem d’arribar-hi, però hem d’arribar-hi tots, com un sol poble' i ha afegit que 'després de sis anys de govern amb el PSC, i justament per això, hi estem més a prop'.