dimecres, 27 de gener del 2010

Sebastián a Montilla: 'Què vol dir el principi de solidaritat? Catalunya consumeix més energia que la que genera'

El ministre d'Indústria espanyol nega cap valor al fet que Catalunya generi el 38% de l'energia nuclear que es produeix a tot l'Estat

El ministre d'Indústria espanyol, Miguel Sebastián, ha optat per enfrontar-se frontalment amb el president de la Generalitat, que dilluns s'oposà al cementiri de residus nuclears en una entrevista a Antena 3 amb l'argument que Catalunya ja acull moltes instal·lacions nuclears i que haurien de ser d'altres territoris de l'Estat els que assumissin la seva quota de solidaritat. Sebastián li ha replicat: 'Què significa el principi de solidaritat? Catalunya consumeix més energia de la qual genera'. Les tres plantes que actualment funcionen a Catalunya (Ascó 1, Ascó 2 i Vandellòs 2) generen el 38% de l’energia nuclear que es produeix a Espanya, mentre que la població de Catalunya tan representa el 16% del total de població de l'Estat.


Sebastián ha criticat obertament l'actitud dels dirigents polítics catalans per la seva oposició al cementiri. Creu que les comunitats autònomes han de respectar la voluntat dels ajuntaments que vulguin presentar la seva candidatura a acollir aquesta instal·lació. 'Cal buscar una solució de consens i no aplicar el princpi de solidaritat energètica. Què és això?', s'ha preguntat.

També ha interpel·lat Montilla dient-li que encara espera la carta que ahir va anunciar Carod-Rovira. Amb to burleta, ha declarat: 'Encara estic esperant la carta, tinc molt d'interès per llegir-la.' Carod-Rovira digué que el president de la Generalitat faria arribar al ministeri un 'escrit oficial en nom del Govern per fixar la posició contrària al cementiri nuclear'.

Segons les dades de Red Eléctrica de España (REE), Catalunya va produir 42.364 gigawatts (GW) per hora el 2008, però va consumir-ne 47.421.

directe.cat