dilluns, 18 de gener del 2010

Una trentena de càrrecs electes del Camp i l'Ebre demanen consens per rebutjar l'MTC

Destaca l'absència d'Ascó, el poble que l'associació de municipis en àrees nuclears podria presentar com a candidat

Unitat i consens per rebutjar el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears. Sota aquesta consigna, una trentena de càrrecs electes de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona es van reunir ahir a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa per escenificar el rebuig del territori a l'MTC. Segons l'entitat organitzadora de l'acte, la Coordinadora Anticementeri Nuclear de Catalunya (CANC), tant la unitat mostrada ahir entre els diversos alcaldes i regidors de diferents colors polítics, com les 62 mocions en contra de l'MTC aprovades en els consistoris de la demarcació demostren que el territori és contrari a aquesta instal·lació ja que asseguren que no només afecta el municipi on se situï, sinó que és una hipoteca per a tot el país.


Una trentena d'alcaldes i regidors de Tarragona, des de Deltebre fins a Reus i independentment del seu color polític, es van unir ahir per posar en evidència que el territori és contrari a l'MTC. Va haver-hi, però, una absència destacada, l'alcalde o algun representant polític d'Ascó, el municipi riberenc que ahir era en el punt de mira ja que, tot i no haver-se fet públic oficialment, podria ser el candidat de l'associació de municipis en àrees nuclears (AMAC) per acollir el cementiri de residus nuclears. El problema que van plantejar ahir tots els representants polítics, però, és que una instal·lació com aquesta no repercuteix només en el municipi que l'acull, sinó que els seus efectes van més enllà de l'àmbit local. «És pa per avui i fam per demà», va afirmar Joan Pere Gómez (CiU), tinent d'alcalde de l'Ametlla de Mar, que malgrat que va reconèixer que el municipi que acollís l'MTC podria treure algun benefici a curt termini, a mitjà o llarg termini seria un perjudici per a tot el territori. Per això, Gómez va advertir que tot el país «ha de dir que no, és una hipoteca per a tots». Marta Cid (ERC), regidora de l'Ajuntament d'Amposta, també es va afegir a aquesta afirmació, i per aquest motiu va proposar mobilitzar el màxim de gent possible: «Hi ha d'haver una militància de país, i hem de fer una pressió ràpida i contundent a totes les instàncies.»


La principal reivindicació en què van incidir ahir els representants polítics és que una decisió d'aquestes característiques es pugui prendre en un ple municipal per majoria simple. «Ens han canviat les regles del joc, al 2007 es parlava de consens i ara la decisió recau en un sol municipi», va denunciar Cid. «Si l'abast no és local les decisions tampoc ho haurien de ser», hi afegia Josep Maria Sáez (ERC), tinent d'alcalde de Miravet. És per això que ara l'objectiu de la CANC i de tots els càrrecs electes que ahir li van donar el seu suport és que el consistori d'Ascó no aprovi la seua candidatura. «Hem de saber públicament el posicionament d'Ascó, perquè si no compren el número de loteria no la guanyaran, i això és el que hem d'aconseguir», va manifestar Cid. En aquest sentit, ahir es va acordar constituir una comissió de treball unitària amb representants de tots els territoris i nivells administratius per treballar en aquesta direcció. «Hem de fer prevaler el posicionament del Parlament, que ja va aprovar una moció contrària al cementiri, i de la majoria del territori», van insistir des de la CANC.


En la compareixença d'ahir, molts dels representants polítics van recordar els perjudicis que pot comportar la instal·lació de l'MTC al territori. Segons el tinent d'alcalde de Miravet, el cementiri nuclear hipotecarà el futur del territori: «Ningú voldrà posar indústria ni comprar productes provinents de la zona de l'MTC.» Lluís Melich (PSC), regidor de Pinell de Brai, va destacar la preocupació que hi ha entre els pagesos de la Terra Alta perquè la instal·lació de l'MTC podria perjudicar el paisatge i els productes. I per Xavier Samarra (ERC), regidor de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, «l'MTC és un llegat vergonyós per als nostres fills i les generacions futures».


Assemblea informativa a Móra d'Ebre


Una altra de les accions que es va decidir ahir entre tots els càrrecs electes va ser la celebració d'una assemblea informativa, aquest dimecres a Móra d'Ebre. L'objectiu d'aquest acte, obert a tothom, és trobar-se amb tots els sectors amenaçats, així com amb la ciutadania en general, per exposar els motius pels quals el territori rebutja l'MTC i incitar els municipis que encara no s'han pronunciat sobre aquest tema que ho facin abans que acabi el mes. La CANC va anunciar que el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, també està convidat a l'assemblea «perquè vingui a defensar el territori». D'altra banda, les entitats Ecologistes en Acció de Catalunya i Tanquem les Nuclears han organitzat, per divendres, una reunió per redactar un manifest conjunt de la zona nuclear de Vandellòs d'oposició a l'MTC, a la qual hi han convocat des de partits polítics fins a sindicats, representants d'entitats socials, grups ecologistes i la ciutadania en general.
diari el punt