dimarts, 26 d’abril de 2011

Ridao a Móra d'Ebre

Ridao demana la revisió dels procediments dels Plans de Seguretat Nuclear, les instal·lacions i els radis d’afectació vol que el Govern espanyol pagui el que deu. El diputat al Congrés i Secretari General d’Esquerra, Joan Ridao, després de mantenir una reunió amb alguns alcaldes del partit a la Ribera d’Ebre i amb membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, ha ofert una roda de premsa a Móra d’Ebre. Coincidint amb el 25è aniversari de l’accident de Txernòbil, Joan Ridao ha destacat que després de l’accident del Japó el Govern espanyol no ha fixat un calendari raonable per determinar el tancament de les centrals nuclears, sinó que amb el suport de CiU se’ls ha prorrogat la vida. Segons Ridao, ‘estem veient un Govern espanyol desorientat en plena crisi energètica en l’àmbit global i en plena revisió en l’àmbit mundial de l’activitat nuclear pel que fa a la manca de seguretat’. Per això Esquerra reclama un calendari raonable per al tancament de les centrals nuclears, més seguretat i una política energètica estructural i no mesures conjunturals en funció de cada situació. Ridao ha fet saber que el ministre d’Indústria, Miguel Sebastian, li ha confirmat que al mes d’octubre les centrals nuclears espanyoles faran les proves d’estrés. Tanmateix, el republicà demana que ‘també es revisin els procediments, les instal·lacions i, sobretot, els radis de seguretat. Entenem que el perímetre de seguretat ha d’anar més enllà dels 10 km i ha d’arribar als 30 km com al Japó’. Esquerra també vol que la Generalitat, que no té cap competència executiva en la matèria, tingui un paper més actiu. Ridao ha demanat ‘una revisió dels Plans d’Emergència Nuclear, com el Pla PENTA, per complir totes les directrius i tots els paràmetres que en el seu dia fixava aquest Pla, històricament infradotat en temes com ara les infraestructures, i poder realitzar un simulacre que mai s’ha fet per així educar la població sobre com cal actuar’.

Ridao s’ha reafirmat en l’oposició d’Esquerra a la instal·lació del cementiri de residus nuclears, entre altres coses ‘perquè aquest territori ja ha pagat amb escreix un peatge solidari’. El republicà ha denunciat que ‘el Govern espanyol, per un simple càlcul electoralista, ha ajornat aquesta decisió per a després del 22 de maig per no contaminar les eleccions municipals, sobretot a les Terres de l’Ebre’. Davant d’aquest fet, Ridao ha demanat que tots els partits que concorren a les eleccions municipals siguin coherents i corresponsables amb la decisió presa manifestant als seus programes electorals el compromís que van adquirir en el passat; que el Govern de Catalunya renovi el seu compromís en contra del cementiri i que el Govern espanyol acordi una decisió clara i respectuosa cap a les institucions catalanes i s’aclareixi d’una vegada, perquè internament hi ha dues posicions contradictòries, una d’emplaçar-lo a Ascó i un altra a Cofrents. Ridao ha recordat que la majoria de demandes expressades durant la roda de premsa estan recollides en una Proposició no de llei relativa a l’impuls d’un Pacte d’Estat d’Energia i la revisió de la seguretat de les centrals nuclears presentada la setmana passada per Esquerra al Congrés de Diputats.

Ridao demana al Govern espanyol que pagui el que deu i al Govern català que convoqui la Comissió Bilateral per buscar l’acord de la part catalana. Ridao no veu motiu perquè, si l’any passat i l’anterior va pagar, ara no ho faci; ‘més enllà de la sospita que tenim que el Govern espanyol, per arribar al seu propi objectiu de dèficit, no vol treure aquests diners de la caixa i està desplaçant el seu problema de tresoreria i de dèficit al conjunt de les comunitats autònomes’. El diputat republicà també ha afirmat que ‘no voldríem que demà el conseller Mas-Colell acceptés cap argúcia comptable ni cap mesura cosmètica incloent al pressupost de la Generalitat un apunt comptable amb un compromís vague i imprecís per part del Govern espanyol que acabarà pagant abans que acabi l’any, perquè això és fer trampes’.  Per últim, el diputat republicà ha insistit a reclamar 'a totes les forces polítiques sensatesa i sentit de país, i al Govern de Catalunya que es deixi ajudar pels altres partits’. A més, ha reclamat de tothom que aparqui la hipocresia i que el Govern català mogui fitxa impulsant des de la part catalana la Comissió Bilateral, per parlar d’aquest tema, més enllà del debat partidista i dels mitjans de comunicació. Ridao, per tant, reclama ‘sensatesa, sentit de país i que el Govern es deixi ajudar convocant la part catalana de la Comissió Bilateral per anar a negociar amb força i energia a Madrid amb un acord de la part catalana’.

Posteriorment per la tarda s'ha reunit amb la llista d'ERC a Móra d'Ebre a les properes municipals.