dimecres, 11 de gener del 2012

CiU vota a Madrid a favor de les mesures que, segons Mas-Colell, 'asfixien' Catalunya

El decret de mesures del govern espanyol tira endavant amb el vot de PP i CiU, tot i que la federació en critica els augments de l'IRPF i l'IBI · CiU promet 'pressionar' per corregir-los el 2014


El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres el decret del govern espanyol que inclou el paquet de retallades i mesures per reduir el dèficit, com ara l'augment de l'IRPF i de l'IBI. Ho ha fet amb els vots de PP i CiU, malgrat que el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va dir que mesures com l'augment de l'IRPF "asfixien" Catalunya. El grup que encapçala Duran i Lleida ha justificat el seu vot favorable per "coherència i coratge polític" a part de per "rigor econòmic", en paraules del diputat Josep Sánchez Llibre. Llibre ha qualificat l'actitud de la coalició a Madrid de "responsabilitat" davant "l'extrema gravetat de l'economia espanyola", una posició "necessària" per "frenar l'atac dels mercats". El diputat ha dit que CiU no comparteix però l'augment de l'IRPF perquè penalitzarà també les classes baixes, mitjanes i els pensionistes, però ha assegurat que "pressionarà" per tal que sigui "una mesura temporal" i es pugui modificar el 2014 a la baixa. Malgrat el vot favorable al decret, Sánchez Llibre ha dit que CiU tampoc no comparteix l'augment de l'IBI perquè és el principal impost amb què es financien ajuntaments i ens locals.

Igualment ha criticat que el decret del govern espanyol no contingui mesures "d'impuls de l'economia productiva" ni de "creació de llocs de treball" i ha lamentat que només contingui mesures econòmiques de reducció de despesa pública i d'augment de la pressió fiscal. Les mesures s'han aprovat amb 197 vots a favor (CiU i PP), 138 en contra i 4 abstencions.