divendres, 8 de juny de 2012

El PSOE s'alinea amb el PP i rebutja la moció de Sabaté sobre el cabal ecològic


La majoria absoluta del PP al Senat, a més l'abstenció dels senadors del PSOE, ha permès tombar la moció defensada pel senador socialista de l'Entesa pel Progrés de Catalunya, el tortosí Joan Sabaté, que reclamava al govern estatal la modificació del cabal ambiental proposat per la Conferderació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per al tram final del riu. Sabaté ha rebutjat una esmena del PP que pretenia diluir el text, però la proposta ha comptat amb el suport de CiU, que ha retret al govern espanyol no haver escoltat en cap cas les propostes plantejades per la Generalitat. De fet, l'altre senador ebrenc i alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, també ha lamentat a través de les xarxes socials que el PSOE haja votat al costat del PP, fins i tot oposant-se a la moció que havien presentat els socialistes catalans a través de l'Entesa.

Per tant, la moció no ha prosperat pels 157 vots en contra, majoritàriament del PP, 67 abstencions, en bona part del PSOE, i 23 vots favorables. De poc han valgut els arguments del senador socialista tortosí per intentar evidenciar a la Cambra Alta que el cabal ambiental mitjà de 106,9 metres cúbics per segon aprovat per la CHE és "clarament insuficient" per al tram final del riu, i que pot incrementar la regressió de la costa deltaica, afavorir la salinització del tram inferior, i propiciar una major contaminació de les aigües. De fet, Sabaté ha exigit al govern espanyol que, d'acord amb la normativa europea, respecti la proposta plantejada per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre -entre 7.000 i 12.000 hectòmetres cúbics anuals pels entre 3.200 i 3.700 inicialment aprovats-.

Per la seua banda, el PP ha intentat diluir el plantejament de la moció presentant una esmena que limitava el seu abast a la validesa d'un procés de "participació garantista" per a la elaboració dels cabals ambientals i la necessitat de consensuar amb les nou comunitats autònomes de la conca aquestes xifres. Un plantejament que Sabaté ha rebutjat. Segons el senador conservador Ángel Pintado, el cabal de l'Ebre és l'únic de tota la conca que "s'ha reformat a l'alça". "Optar a 7.000, 9.000 o 12.000 hectòmetres cúbics suposaria una hipotecar per a la resta de la conca", ha assegurat, tot minimitzant la importància de l'efecte del cabal en la regressió del Delta, que també ha atribuït "als corrents marins i al vent".

En canvi, l'Entesa pel Progrés de Catalunya ha comptat en aquesta ocasió amb el suport dels vots de CiU. Bel ha considerat "inassumible" la proposta de la CHE, i ha acusat el govern espanyol d'elaborar un cabal "aritmètic" i no "ambiental" del riu. Un plantejament fruit de l'operació de restar, sobre la xifra mitjana dels últims anys, les concessions existents en funcionament, les aprovades però encara no en marxa i les reserves futures. "No es pot restar a tots per igual. Si s'ha de minvar el cabal aritmètic per aproximar-lo a l'ambiental hem d'actuar sobre les reserves futures i sobre les concessions no utilitzades. I se pot assolir sense tocar les concessions ja en ús", ha advertit. Una idea que no ha agradat al senador del PP, que ha proposat en primer terme revisar les dotacions dels canals del tram final de l'Ebre.

La sorpresa, però, ha arribat des del grup del PSOE, quan el seu portaveu, Félix Montes, ha anunciat l'abstenció del grup vinculat amb l'Entesa -també socialistes-. El senador ha argumentat que els socialistes espanyols "coincideixen en molts aspectes de la moció", però ha justificat l'abstenció per "coherència" amb el procediment d'elaboració dels plans hidrològics, que va impulsar l'anterior govern espanyol socialista, apel·lant al marc legal, els tractats comunitaris, la directiva Marc de l'Aigua i la legislació autonòmica, així com "tenint en compte els drets de tots els territoris i administracions". És un procés de participació que parteix del concepte d'unitat de conca, des de la participació i la recerca d'acords", ha indicat, tot ressaltant la "transparència" i "consens".