dimarts, 1 de març del 2011

Laporta es planteja trencar la coalició Solidaritat Catalana per sumar-se a l'aliança ERC-RCat

Laporta: 'No sóc partidari d'anar sols a Barcelona, i no hi aniré' · El líder de Democràcia Catalana creu que la millor proposta a la capital és un gran acord amb Portabella.

Joan Laporta ho té clar: va fer el salt a la política per buscar la unitat de l'independentisme i no aposta per presentar-se a les municipals de Barcelona en solitari. Avui al matí ho ha tornat a reivindicar en una trobada amb estudiants de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on ha reiterat que 'la millor proposta per Barcelona és una suma dels partits que poden treure representació, una gran coalició per Barcelona que sigui clau per la governabilitat de la ciutat'. 'Alguns partits com Solidaritat per la Independència (SpI) han dit que aniran a les eleccions en solitari. Ho respecto, però crec que a Barcelona s'hi ha d'anar en coalició amb ERC i Reagrupament, seríem molt forts i seria una proposta molt atractiva per la ciutadania' creu Laporta. L'expresident blaugrana, a més, ha assegurat que si SpI no es replanteja la possibilitat de presentar-se amb ERC i Reagrupament, comunicarà la setmana vinent a la resta de partits de la coalició solidària que ell s'hi sumarà amb Democràcia Catalana, el partit que lidera, una possibilitat que podria impedir la reedició de la coalició Solidaritat Catalana per la Independència (SI).

Tot i això, Joan Laporta confia que Solidaritat Catalana acabarà integrant-se a l'aliança amb Reagrupament i Esquerra, articulada aquestes darreres setmanes. Pel politic independentista, més important que el candidat de consens, la condició que va establir SI pel pacte, és el fet d'anar junts a les eleccions. A més 'les enquestes ens donen un resultat molt favorable a una gran coalició per l'independentisme', pronostica Laporta.

'Si SpI no va amb ERC i Reagrupament, ho respecto però no participo d'aquest posicionament per una raó molt clara: jo he fet el pas a la política per sumar', ha explicat l'expresident blaugrana aquest dimarts al matí. Per Laporta, aquesta recerca de la unitat independentista passa per una 'gran coalició independentista que sigui clau per la governabilitat'. 'Ho tinc molt clar', reitera Laporta, que ha explicat que si cal, es planteja comunicar a Solidaritat que Democràcia Catalana se sumarà a l'aliança de Reagrupament i Esquerra.

Els estatuts de Solidaritat no l'afecten

Laporta també ha explicat que el congrés de Manresa de fa dos diumenges, així com la votació de l'assemblea de Barcelona d'aquest cap de setmana, no l'afecten com a president de Democràcia Catalana. 'Hi ha una petita confusió que té tothom: Solidaritat Catalana per la Independència (SI) és una coalició formada per set partits, i un d'ells és Solidaritat per la Independència (SpI). És aquest partit el que va fer un Congrés Nacional a Manresa, el que té uns determinats estatuts que impedeixen diversos càrrecs, però a mi no em vincula', assegura Laporta. 'L'únic partit que em vincula és Democràcia Catalana', assegura Laporta, i en aquest sentit és lliure de sumar-se amb la seva formació a l'aliança amb Portabella.

'Que hi hagi un partit, que és Solidaritat per la Independència (SpI), que amb els vots de 142 dels seus 1.000 militants hagi decidit que va a les eleccions de Barcelona en solitari és una qüestió que els obliga i els condiciona a ells, no condiciona ni a la coalició en el seu conjunt ni al meu partit', explica Joan Laporta. 'Des de Democràcia Catalana no estem per dividir, estem per sumar', conclou Laporta.

El partit i la coalició solidaris

La coalició electoral que va presentar-se a les eleccions al Parlament del 28 de novembre de l'any passat s'anomenava, oficialment, Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Entre d'altres formacions, estava integrada pel partit de Joan Laporta, Democràcia Catalana, i per un altre partit que, registrat a Taradell el setembre de l'any passat, s'anomena oficialment Solidaritat per la Independència (SpI).

Segons Laporta, l'assemblea d'aquest diumenge tan sols feia referència a aquest segon partit i no pas a la coalició, que com a tal es va dissoldre just l'endemà dels comicis.

Dimarts, dia clau

De les eleccions ençà, doncs, la coalició dels sis partits que conformen Solidaritat Catalana per la Independència (SI) -Democràcia Catalana, Solidaritat per la Independència (SpI), Catalunya Nació Independent, Partit Republicà Català, Els Verds-Alternativa Verda, Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN)- no ha existit legalment, sinó que cada partit ha seguit la seva activitat particular. Dimarts vinent, 8 de març, serà el dia clau en què tots ells decidiran si la reediten o no de cara a les municipals del 22 de maig.

De fet, la comissió organitzadora nacional del congrés manresà de SpI ja va explicar que 'la coalició SI-Solidaritat Catalana per la Independència de 6 partits només es tornarà a activar jurídicament en període electoral (com marca la Llei). La resta de l’any utilitzarem tots els adherits, per funcionar, el partit-instrumental SI i els seus Estatuts.'

directe.cat