dimecres, 13 de gener del 2010

ESQUERRA DEMANA A L’ALCALDE D’ASCÓ QUE CLARIFIQUI SI PRESENTARÀ CANDIDATURA PEL CEMENTIRI NUCLEAR

Esquerra demana coherència a CiU i crida a la mobilització per evitar la instal·lació del cementiri de residus nuclears a les Terres de l’Ebre

El president de la federació comarcal d’Esquerra de la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez, ha fet saber en roda de premsa que l’Associació de Municipis en àrees amb centrals nuclears (AMAC), el passat dilluns, en el seu consell executiu va decidir presentar candidatura de dos municipis per acollir el cementiri de residus nuclears, i el proper 27 de gener l’Assemblea General haurà d’aprovar.


Sáez ha denunciat que seran Ascó i Yebra, però que “la candidatura de Yebra és una cortina de fum per distreure, ja que no té possibilitats. El candidat prioritari de l’AMAC és Ascó”. El president d’Esquerra de la Ribera d’Ebre li ha recordat a l’alcalde d’Ascó que si vol presentar aquesta candidatura a acollir el cementiri de residus nuclears tingui clar que els efectes no són només locals sinó, com a mínim, comarcals i, evidentment, també de país; d’aquí que els ajuntaments, els consells comarcals i el Parlament de Catalunya s’hagin manifestat contraris a acollir-lo. Segons Sáez “això demostra que no hi ha el consens territorial amb què es van comprometre des del Ministeri d’Indústria, sinó que hi ha una oposició clara dels representants de la ciutadania de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona”.

Sáez ha manifestat que l’acolliment del cementiri nuclear no és el model de desenvolupament econòmica que vol Esquerra ni les Terres de l’Ebre per al seu futur. “aquest model de dependència econòmica i monocultiu energètic no justifica ni assegura el nostre futur, com ja s’ha demostrat els darrers anys”. Per a Sáez, aquesta instal·lació “condemnaria i castigaria el creixement futur de la comarca en els sectors agroalimentari, de serveis o turístic, a canvi d’uns pocs llocs de treball temporals en la construcció del cementiri”. Sáez ha afegit que “ja sabem el que és el model nuclears, i que no repercuteix suficientment en el territori, en proporció a la mala imatge que dóna, i més quan es repeteixen els incidents”. Segons Sáez, “el cementiri nuclear suposa continuar amb aquest model, que fa que a la comarca cada vegada hi hagi menys gent i menys oportunitats pel monocultiu econòmic que suposa el model nuclear".

Demanen a CiU coherència i respecte institucional, Sáez ha afirmat que són els alcaldes de CiU a la Ribera d’Ebre, i en concret el d’Ascó, que defensen l’acolliment del magatzem de residus nuclears; per això “demanem a CiU respecte per les decisions del conjunt de les institucions del territori i del Parlament de Catalunya”. La diputada d’Esquerra del Parlament, Marta Cid, que va defensar la resolució en nom d’Esquerra, que el Parlament va aprovar amb els vots d’IC-V i CIU, oposant-se a acollir el magatzem de residus nuclears en territori català, ha demanat que “l’alcalde d’Ascó i el seu ajuntament clarifiqui si presentarà candidatura”. Cid ha fet saber que hi ha una carta del conseller d’Economia de la Generalitat en la qual comunica al Govern espanyol que declina la instal·lació del magatzem d’acord amb la resolució aprovada pel Parlament. Cid ha denunciat l’actitud de CiU, “contradictòria i contraproduent amb el territori”. Per a la diputada, “CiU només té una visió de com invertir a les Terres de l’Ebre; ja sigui massificant de molinets la Terra Alta, instal·lant una granja de micos a Camarles, intentant pendre l’aigua amb el PP, o bé ara acollint un cementiri de residus nuclears”. És per això que Esquerra demana a CiU que “abandoni la política de l’espoliació i el model d’economia colonial per a les Terres de l’Ebre i s’oposi a la instal·lació del magatzem nuclear per, així, permetre que es puguin continuar creant oportunitats de futur per al nostre territori”.

Demà, reunió de càrrecs d’Esquerra amb Joan Puigcercós

Esquerra, que ha liderat l’oposició institucional al magatzem nuclear amb mocions als ajuntaments, als consells comarcals i al Parlament de Catalunya, ha anunciat per a demà a la nit una reunió dels seus càrrecs amb el president del partit, Joan Puigcercós, al Perelló. També ha donat tot el seu suport a la Coordinadora Anticementiri, i ha fet una crida a la mobilització social per aturar que el cementiri nuclear s’implanti a Ascó.