L'11 de març de 2008, avui fa dos anys, la Comissió d'Energia del Parlament va aprovar una proposta de resolució signada pel Grup Parlamentari d'Esquerra on es rebutjava la possible instal·lació d'un magatzem temporal centralitzat de residus nuclears d'alta intensitat (MTC) de tot l'Estat espanyol a Catalunya. Aquesta Proposta de resolució era idèntica a la que 91 ajuntaments i 10 consells comarcals de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona ja havien aprovat. Malgrat que 9 dels 14 municipis de la Ribera d'Ebre (que representen al 78% de la població) es van manifestar en contra, o que 10 dels 17 municipis catalans que formen part de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) (i que representen el 80% de la població integrada en aquesta entitat) varen aprovar mocions en contra el cementiri nuclear, Ascó igualment va presentar la seva candidatura a acollir l'MTC.
Entenent que es la instal·lació del cementiri nuclear és un problema de país i no només local, Esquerra ha donat avui el suport a la Proposta de Resolució pel rebuig d'aquest MTC a Ascó i que s'ha aprovat per majoria absoluta al Parlament. La diputada de les Terres de l'Ebre, Marta Cid, ha recordat que ‘Esquerra hem defensat arreu que l'emplaçament del cementiri no es pot decidir sense el consens territorial i social necessari i sense la voluntat manifesta del Parlament del Catalunya, perquè estem parlant d'un tema de país'. I ha afegit que ‘és per això però que esperem que el govern espanyol compleixi la proposta de resolució presentada per Esquerra, i aprovada per tots els grups polítics del Congrés dels Diputats, el passat 23 de febrer'.
Cid ha manifestat que ‘les Terres de l'Ebre són la font principal de producció energètica del país, ja sigui eòlica o nuclear, i per tant ja contribueixen amb escreix, la seva solidaritat està més que contrastada', de manera que ‘Catalunya no pot hipotecar negativament amb un cementiri nuclear el futur aquesta part del país'.
Un repàs al monocultiu econòmic nuclear dels darrers 30 anys a l'Ebre demostra que municipis com el d'Ascó han perdut un 22% de la població empadronada. A més, la Ribera d'Ebre és la comarca amb el PIB més alt de Catalunya, però és alhora la comarca que té un dels índex de més població pobra del país. Davant d'això, Marta Cid no dubta a dir que ‘la solució no és ubicar-hi un cementiri nuclear, el que cal és una aposta clara per la diversificació econòmica de la comarca, ara que encara hi som a temps'. I s'ha compromès a treballem per ‘potenciar i promocionar els productes de qualitat que el sector agroalimentari de la Ribera d'Ebre, el turisme cultural, paisatgístic i de qualitat que ofereix la zona, així com impulsar un sector de serveis potent'. Mesures que s'han complementar amb Ia potenciació de petites i mitjanes empreses i un sector d'indústries compatibles amb la resta de sectors. Per Cid, ‘aquest és el consens territorial i aquest ha de ser el compromís del país'.