dimarts, 2 de març del 2010

ERC basarà les al·legacions contra la ubicació a Ascó del cementiri nuclear en elements com el risc d'inundació

Les Federacions d'ERC al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i Lleida han mantingut aquest dilluns una reunió de treball per coordinar les accions que el partit emprendrà per evitar que el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears -cementiri nuclear- s'ubiqui a Ascó (Ribera d'Ebre). En les pròximes setmanes s'obrirà el període d'al·legacions al procés de determinació de la seu definitiva del MTC i, segons han explicat els representants de les Federacions, ERC presentarà una sèrie d'al·legacions que es basaran en la manca de consens territorial i en el compliment per part d'Ascó de criteris d'exclusió per acollir el MTC, com el risc d'inundació o la proximitat d'una planta química. El passat 26 de gener, 7 vots a favor i dos en contra van donar llum verda a la candidatura d'Ascó a acollir el cementiri nuclear al ple municipal.

Tal com ha explicat el president d'ERC a la Ribera d'Ebre, Josep Maria Sáez, tant el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) com la comissió interministerial que ha de decidir l'emplaçament del MTC han aprovat una sèrie de criteris bàsics que els municipis han de complir per poder acollir el magatzem. La llista inclou diversos elements d'exclusió, de manera que els municipis que els compleixin no podran acollir el cementiri nuclear. Entre aquests, ha destacat Sáez, hi ha el perill sísmic, el risc d'inundació, la proximitat a instal·lacions químiques o la presència a la zona de 'descàrregues elèctriques'.

En aquest sentit, el president d'ERC a la Ribera d'Ebre ha recordat que Ascó es troba 'riu avall de tres embassaments' –els de Mequinensa (Saragossa), Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre) i Flix (Ribera d'Ebre)-, pel qual existeix el risc d'inundació; a pocs quilòmetres de Flix, on hi ha el complex químic d'Ercros; i el municipi compta amb dos reactors nuclears i línia elèctrica d'alta tensió. A més, ha continuat, si els residus nuclears es transportessin a Ascó per tren, 'cal tenir en compte que per aquesta línia també circulen trens carregats de productes químics, i aquí també hi ha un risc'.

Així, Sáez ha donat a conèixer que les al·legacions que ERC presentarà inclouran la 'manca de consens territorial' i 'tots els requisits tècnics, jurídics i administratius que puguin fer baixar la candidatura d'Ascó'. 'ERC obre així un nou front per evitar la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó, ja que presentarem al·legacions des de totes les instàncies on ERC té presència', ha assegurat.

Per la seva banda, el secretari de Política Territorial d'ERC, Lluís Salvadó, ha recordat que el Congrés dels Diputats va aprovar el 23 de febrer passat una proposició no de llei presentada pel grup republicà que 'aposta per ubicar el MTC amb el màxim consens social, territorial i institucional, especialment de les Comunitats Autònomes i els ens locals'. Per a Salvadó, aquesta aprovació representa 'un important pas endavant', ja que 'el Congrés insta el govern espanyol a ubicar el cementiri nuclear a una Comunitat on hi hagi un ampli consens'. 'I aquí hi ha consens, però és en contra del MTC', ha sentenciat.

Salvadó també ha manifestat que els grups d'ERC, ICV i PSC han presentat conjuntament una proposta de resolució al Parlament que demana un posicionament 'clar i rotund' contra el cementiri nuclear. Amb això, el diputat d'ERC Sergi de los Rios ha ressaltat que, mentre fa un any i mig una resolució en el mateix sentit es va aprovar amb els vots a favor d'ERC, ICV i CiU, 'ara els tres partits del Govern la presenten unitàriament per deixar ben clara la seva opinió' vers la instal·lació nuclear.

Els representants de les Federacions d'ERC i altres càrrecs del partit també han fet una crida a la mobilització ciutadana i dels militants i simpatitzants d'ERC per participar en la manifestació que ha convocat per aquest diumenge a Móra d'Ebre la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC). L'acte comptarà amb la presència de nombrosos càrrecs d'ERC.

directe.cat