diumenge, 7 de març de 2010

Milers de persones tornen a manifestar-se contra el cementiri nuclearEncapçalen la marxa portaveus de les plataformes antinuclears i polítics d'ERC i ICV

Milers de persones s'han manifestat aquest migdia pels carrers de Móra d'Ebre en contra del cementiri nuclear d'Ascó. La manifestació, convocada per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, ha començat des del pont vell amb quaranta minuts de retard ja que s'han col·lapsat els accessos a la localitat i recorre l'avinguda Comarques Catalanes, fins arribar a la plaça de Dalt on està previst que s'acabi. Segons els Mossos, la xifra inicial de participació estaria situada entre les 4.000 i 5.000 persones. La pancarta principal 'No al cementiri nuclear' l'encapçalen portaveus i activistes de les plataformes en defensa del territori' i també participen en la marxa representants d'ERC i d'ICV.


Per a la manifestació també s'havien organitzat dues caravanes de cotxes des del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i un tren antinuclear que ha sortit de l'estació de Sants a Barcelona.

La manifestació s'havia convocat amb l'objectiu de tornar a deixar clar que la ubicació del cementiri nuclear no compta amb el consens del territori, una de les condicions que el govern espanyol va retirar de la darrera convocatòria de candidatures per acollir el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears (MTC). El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, s'ha mostrat molt satisfet de l'èxit de la manifestació, prop de 5.000 persones -10.000 segons l'organització- un mes i mig després que l'Ajuntament d'Ascó decidís optar a acollir el cementiri nuclear al seu terme. 'Volíem reivindicar el paper dels territoris i les comunitats autònomes que ha estat exclòs de la darrera convocatòria. Hem de ser part decisiva en la presa de decisions, sinó tornarem al passat amb un escenari franquista amb un govern fort que no té en compte al territori', ha manifestat.

Saladié, durant el parlament final de la manifestació, ha recordat que actualment ja hi ha més de 100 ajuntaments i 10 consells comarcals, a més del Parlament de Catalunya, en contra del cementiri nuclear. 'En un país normal no caldria tornar sortir al carrer, però lamentablement sembla que no s'hagi avançat en aquestes coses', ha afirmat.

Tot i que la CANC havia fet una convocatòria personalitzada d'invitació a la manifestació al president Montilla; al president del Parlament, Ernest Benach; i a tots els diputats del Parlament, només ERC i ICV van confirmar oficialment la seva presència a la manifestació. Així, per ERC han assistit el diputat al Congrés Joan Tardà, i la portaveu del grup parlamentari, Anna Simó; així com el diputat tarragoní, Sergi de los Rios, la diputada ebrenca, Marta Cid, o el diputat lleidatà, Carmel Mòdol; o un representant de la Diputació de Lleida, Àngel Vidal, entre altres dirigents territorials. Per la seva part, ICV ha estat representada pel seu secretari general, Joan Herrera. Amb tot, també han assistit a la manifestació en representació del PSC, Joaquim Paladella; o de CiU el regidor d'Urbanisme de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Joan Pere Gómez.

Pel que fa a l'absència del president Montilla, el portaveu de la CANC ha admès que sabien que era difícil que hi assistís però li ha recordat el lema de 'fets i no paraules'. 'Li demanàvem que es posés al costat del territori, com ho va fer el president de Castella la Manxa', ha insistit.

'No, no, no, Catalunya diu que no'

La manifestació ha durat una hora i mitja i ha transcorregut amb un to festiu, amb l'animació de grallers i tabals, i sota les consignes de 'No, no, no, Catalunya diu que no', 'L'alcalde d'Ascó, de cap al reactor', o 'Voti, voti, voti, radioactiu el que no voti', 'No volem el cementiri nuclear'. A més, l'originalitat en les pancartes també s'ha deixat veure amb el lema escollit pels veïns de Vinebre –municipi molt pròxim a Ascó- on deia: 'Es ven casa a Vinebre. Raó: pregunteu per l'alcalde d'Ascó'.

La majoria de manifestants han vingut de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona. És l'exemple de l'Elisa, veïna de l'Ametlla de Mar, que ha assegurat que el cementiri nuclear serà la 'ruïna pel territori', i és el contrari al futur que necessiten les Terres de l'Ebre. També s'ha mostrat contrari a la decisió d'ubicar el cementiri nuclear a Ascó, el Jordi, un nen d'uns dotze anys, que ha assegurat que 'no vull més porqueria, ja en tenim prou d'aguantar pudor'.