dilluns, 8 de novembre del 2010

Els anticementiri nuclear faran campanya perquè no es voti els partits que no han rebutjat la ubicació d'Ascó

Centenars de persones han tornat a mobilitzar-se aquest diumenge al migdia pels carrers d'Ascó (Ribera d'Ebre) en contra de la possible ubicació al municipi del cementiri nuclear. L'acte, que ha transcorregut sense incidents i amb una forta presència policial, ha estat convocat per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i ha comptat amb l'assistència de veïns de la Ribera d'Ebre i comarques properes, així com de representants polítics. La CANC ha reiterat que l'opció d'Ascó per acollir el cementiri nucelar continua viva i ha manifestat que iniciarà una campanya perquè els catalans no votin els partits que no han signat el compromís en contra de la decisió d'ubicar aquesta instal·lació a Ascó.
La convocatòria de la CANC ha reunit més de 700 persones que han expressat la seva oposició a la ubicació a Ascó del cementiri nuclear en una manifestació pacífica que ha sortit del casal municipal, ha passat pel centre de la població i ha acabat a la plaça de l'Església, davant de l'Ajuntament. L'acte, seguit de prop per efectius dels Mossos d'Esquadra -alguns d'ells antiavalots-, ha transcorregut sense incidents.

Els participants han estat en la seva majoria veïns del mateix municipi d'Ascó, d'altres pobles de la Ribera d'Ebre i les Terres de l'Ebre, i de comarques com el Priorat o el Baix Camp. La manifestació ha estat encapçalada per una banda de grallers i els assistents han cridat consignes com 'Catalunya diu que no' o 'Alcalde d'Ascó, de cap al reactor'.

El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, ha valorat positivament l'assistència a la manifestació, ja que 'costa molt mobilitzar la gent perquè el govern espanyol llença missatges desmobilitzadors, anunciant el nom de Zarra, que no és cert, i la gent ja es pensa que el cementiri no vindrà a Ascó'. No obstant, Saladié ha reiterat que el municipi riberenc continua sent un candidat per acollir la instal·lació nuclear. 'Si fos Zarra, el Consell de Ministres ho hauria de dir abans de la campanya electoral per deixar tranquils a Montilla i Mas. És inviable que ho decideixin durant la campanya, ho diuen els mateixos ministres, de manera que la cosa va per a llarg', ha assegurat.

Segons el portaveu de l'entitat, el govern espanyol encara no ha anunciat el nom del municipi que acollirà el cementiri nuclear perquè 'espera la configuració del nou Govern, de CiU o de sociovergència, iniciar negociacions amb aquest nou Govern i decidir el moment oportú per anunciar-ho'. Saladié també ha manifestat que el PSC i CiU no han signat el compromís amb la CANC contra el cementiri nuclear perquè 'alguna cosa amaguen, no es comprometen a res i esperen el moment per negociar amb el govern de l'Estat'. 'Mas i Montilla han fet declaracions contradictòries, confonen l'opinió pública i així deixen les portes obertes a negociar després de les eleccions', ha subratllat.

Davant aquesta 'falta de compromís' de socialistes i convergents, la CANC iniciarà la setmana vinent una campanya per demanar a la ciutadania 'que no voti els partits que no hagin rebutjat de forma clara i per escrit el cementiri nuclear'. A banda, Saladié ha fet una crida a la participació en un acte de rebuig al MTC que tindrà lloc el pròxim dissabte a Tarragona, on el vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, assistirà a un acte electoral del PSC.

Participació d'Herrera, Puigcercós i Héctor López Bofill

La manifestació ha comptat també amb la participació del secretari general d'ICV i candidat a la presidència de la Generalitat, Joan Herrera, i del president d'ERC i també candidat, Joan Puigcercós, així com de líders territorials dels dos partits i de membres de la candidatura de Solidaritat Catalana per la Independència, com Uriel Bertran i Héctor López Bofill.

Herrera ha manifestat que 'és un escàndol que, quan totes les institucions de Catalunya s'han pronunciat en contra -del cementiri nuclear-, el govern espanyol encara no hagi decidit res'. Pel líder ecosocialista, aquest fet 'és un pèl sospitós', i ho ha argumentat dient que 'alguns candidats guarden silenci i esperen que passin les eleccions per acabar decidint que ve a Ascó'. Amb això, Herrera ha exigit a la resta de candidats a la presidència 'que es pronunciïn en contra' del cementiri nuclear de forma 'ferma i rotunda' i signin el compromís amb la CANC.

Per la seva banda, Puigcercós ha assegurat que el cementiri nuclear, 'tal com el volen plantejar, és una forma d'amagar el model insostenible de les centrals nuclears'. El líder republicà ha defensat que cada planta nuclear assumeixi els seus residus i ha afirmat que el cementiri nuclear pretén 'solucionar un problema econòmic de les grans companyies elèctriques'.

A més, el candidat d'ERC ha denunciat 'l'acte de cinisme que vivim amb CiU i el PSC', ja que mentre que Montilla 'diu que vol el cementiri nuclear després de les eleccions, Mas ho vol abans'. 'Els dos creuen que hi ha d'haver aquest abocador però no volen assumir cap responsabilitat i juguen amb l'ambigüitat', ha criticat, i ha apuntat que després dels comicis 'és molt possible' que hi hagi un acord entre CiU i l'executiu espanyol 'que ens acabi portant el cementiri nuclear'.


directe.cat