dijous, 18 de novembre del 2010

Esquerra passa a l'atac a l'Ebre

Salvadó diu que Pujol va permetre la contaminació del pantà de Flix; recorda els transvasaments de CiU i el PP, i acusa Mas d'avalar el cementiri nuclear

ERC garanteix que hi haurà vegueria i cabal ecològic per a l'Ebre

El nucli dur d'ERC a les Terres de l'Ebre es va conjurar ahir al vespre en un míting a Tortosa. L'objectiu principal, mobilitzar-se i convèncer els indecisos per plantar cara a CiU i evitar el retorn del seu “model colonial” per al territori. A la sala petita de l'auditori Felip Pedrell–, el candidat d'ERC a l'Ebre, Lluís Salvadó, va desplegar un arsenal d'arguments per evitar que CiU recuperi la Generalitat. “El cementiri nuclear és avalat per Mas”, va advertir Salvadó només de començar. Segons el republicà, ni Mas ni tampoc el candidat del PSC, José Montilla, tindran cap remordiment a posar el magatzem nuclear a Ascó, si Esquerra no és prou forta després de les eleccions.

Salvadó va reiterar que CiU vol fer de l'Ebre un territori d'abocadors, amb projectes com ara el magatzem nuclear i l'abocador del Pinell de Brai. També va culpar CiU de la contaminació del pantà de Flix, “amagada” durant els governs de Jordi Pujol. “Algú creu que haguessin tolerat la mateixa contaminació al Ter o als Pirineus?”, va preguntar-se el candidat d'ERC. Tot seguit, va afirmar que Mas “no és el canvi”, ja que és la mateixa persona que, sent conseller en cap, va pactar amb el PP el transvasament de l'Ebre. “I Felip Puig, Arias Cañete i Jaume Matas són el trident que va pactar la venda de l'aigua”, va afegir-hi. Així, per ironitzar sobre el model de gestió que proposa CiU, Salvadó va fer memòria de l'experiència del Consorci per a la Protecció Integral del Delta (Cpide), l'ens que presidia el convergent Francesc Sancho amb la direcció de Joaquim Fabra, del PP. Després el govern català va haver de tapar un forat de tres milions d'euros en factures de “balls i bureos”, segons l'expressió que va utilitzar el també delegat de la Generalitat a l'Ebre. Salvadó també va criticar amb duresa la gestió de la Diputació de Tarragona, presidida pel candidat de CiU, Josep Poblet, “al costat del PP”. “La Diputació és l'administració més ineficient que he conegut”, va remarcar abans de retreure que Poblet siga “qui està liderant el moviment contra les vegueries, no sigui cosa que se li acabi la seua mamella”. Finalment, després d'enumerar l'acció de govern d'ERC i del tripartit al territori, Salvadó va assenyalar que els republicans són la garantia que hi haurà vegueries, que seguiran les inversions al territori i que es respectarà el cabal ecològic per a l'Ebre.