dimecres, 25 de març del 2009

Junqueras celebra la derrota del PP en l’intent de censurar la immersió lingüística catalana a Europa

El Parlament Europeu ha frenat avui l'intent del PP de censurar la immersió lingüística de les escoles catalanes. En aquest sentit, el candidat d’Esquerra al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, ha celebrat la derrota del PP i ha assegurat que aquest fet ‘demostra un cop més la necessitat d’estar present en tots els àmbits institucionals, incloent-hi el Parlament Europeu, on hem de tenir una representació sòlida per poder aconseguir victòries com aquesta’. ‘A Europa cada dia s’hi decideixen aspectes que afecten a la nostra vida quotidiana, fins i tot referents a l’àmbit lingüístic i, per això, cal defensar també a Europa la immersió, que és una aposta importantíssima que configura la columna vertebral del nostre país’, ha afegit Junqueras.

Després que a la comissió de Cultura i Educació europea prosperés el text amb les esmenes presentades pels populars espanyols, avui el ple de l'Eurocambra ha aprovat, per 335 vots a favor i 279 en contra, un informe alternatiu presentat pels eurodiputats catalans que defensa que és vital salvaguardar el multilingüisme en els països i regions en què coexisteixen dues o més llengües oficials i suprimeix el paràgraf dels populars que fixava que cap escolar no podrà ser privat de l'ensenyament en la llengua oficial de l'Estat. ‘Tot plegat evidencia la pressió del nacionalisme espanyol contra Catalunya i l’abús que fa l’espanyolisme més ranci de les institucions europees’ , ha apuntat el candidat independentista, ‘i demostra que Europa ha de ser la nostra aliada, com s’ha demostrat en aquesta ocasió’.

La defensa del multilingüisme és precisament un dels aspectes que defensa l’Aliança Lliure Europea (ALE), de la qual forma part Esquerra, que aquesta setmana celebrarà a Barcelona una assemblea general.

Bernat Joan: 'El Parlament Europeu ha donat suport al model lingüístic de Catalunya a l’àmbit educatiu'

El secretari de Política Lingüística del govern de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan, ha valorat també molt positivament l’acord del Parlament Europeu i ha destacat que 'la unió dels grups Verds-ALE, Liberal i Socialista ha permès aprovar el nou text, que va en la línia del model lingüístic de Catalunya a l’àmbit educatiu'.

El secretari de Política Lingüística ha afirmat que 'es tracta d’un nou suport que ens arriba des de la Unió Europea: s’ha donat suport recentment al projecte de llei de cinema, en un moment en què aquest suport és molt valuós per al nostre govern, des de la Comissió Europea; i ara es dóna suport al nostre model lingüístic a l’àmbit educatiu des del Parlament Europeu'. Per a Joan, 'aquests suports explícits haurien de fer reconsiderar els seus plantejaments a aquells que, de manera sistemàtica, tant des d’altres llocs de l’Estat espanyol com des de dins de Catalunya, intenten torpedinar un model lingüístic que contribueix a la cohesió social i a la igualtat d’oportunitats entre tots els ciutadans del nostre país'.