dilluns, 10 d’agost del 2009

La Seda: Qui paga el mort?

565 milions de pèrdues en un any i un deute acumulat de 800 milions més, i no de pessetes sinó d'euros. Si es vol més clar més de 225.000 milions de pessetes de deute. Són xifres d'escàndol, diuen que a la Xina han condemnat a mort a dos especuladors financers per oferir productes a un interès desmesurat.

Evidentment no som partidaris de la pena de mort, ara bé, és necessari, imprescindible i urgent que hi hagi una actuació pública contra qui malversa els diners i el finançament de tots. El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, no pot seguir mirant a l'altra banda. En un moment en què caixes i bancs tenen problemes cal saber el perquè i casos com el de La Seda ens en donen les claus. Encara no hem vist la dimissió de cap responsable de caixes i bancs que han permès deutes milionaris de grans corporacions.

El deute aprovat per la junta de La Seda és de 1365 milions d'euros. Això vol dir que algú no ha cobrat, que proveïdors, bancs i caixes estan aguantant aquest deute. Vol dir que són diners que no són al mercat. Així, per salvar una molt mala gestió es deixen de finançar, milers i milers de projectes viables de la petita i mitjana empresa, i milers de ciutadans es queden sense poder finançar la compra del seu habitatge o d'altres necessitats.

Exigim claredat, exigim a l'actual president José Luís Morlanes (un veterà dirigent del socialisme del Baix Llobregat, on resideix el veritable poder del PSC) que obri la finestra, que totes les actuacions fosques surtin a la llum i s'assumeixin responsabilitats. La Seda no és tan sols una empresa privada, menys quan demana que l'Institut Català de Finances els concedeixi un nou crèdit de 15 milions d'euros. La quantitat sembla de broma dins la magnitud del deute, però és una xifra que permetria donar viabilitat a molts projectes de la petita i mitjana empresa d’aquest país.

El Govern té l'obligació d'actuar, de vigilar, i si cal d'intervenir amb totes les forces. No podem permetre que quii ha portat a La Seda a un cul de sac, a un deute enorme, no pagui per haver-ho fet, i cal apartar els seus responsables de la gestió actual i futura de la companyia.

directe.cat