dissabte, 22 d’agost del 2009

Per Puigcercós si hi ha retallada només quedarà la independència

Una ingerència del TC posaria fi a l'etapa autonomista

Per al líder d'Esquerra, Joan Puigcercós, una retallada estatutària per part del Tribunal Constitucional segellaria 'la fi de l'etapa autonomista'. La manifestació que la societat civil hauria de fer llavors seria forçosament 'per avançar cap a la independència' del país. Aquest hipotètic escenari donaria 'problemes a la resta de partits autonomistes' però no a Esquerra ja que aquesta formació 'vol una república catalana'. Puigcercós, que ha assegurat que és 'pessimista davant la decisió del Constitucional', ha restat importància al rebuig del conseller Joaquim Nadal a la cimera de polítics proposada per Joan Ridao i ha insistit que aquesta continua sent una opció 'defensada des d'Esquerra'.

El secretari general d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha explicat aquesta tarda des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent, que si finalment cristalitzessin els pronòstics més negatius sobre la sentència del Tribunal Constitucional, seria 'la fi de l'etapa autonomista'.

'El problema' llavors el tindrien els partits que 'encara tenen dubtes'. CiU 'no acaba de decidir' si vol parlar de sobiranisme o vol fer un pas més, Iniciativa també dubta i el PSC 'defensa un sistema federalista'. Una sentència agressiva del TC, que significaria que un Estatut que ja havia estat 'retallat tres vegades anteriorment' tampoc no és prou bo per a l'estat espanyol, demanaria una manifestació de tota la societat civil que inevitablement seria una demostració de força 'per avançar cap a la independència'.

Puigcercós defensa la cimera de líders

El secretari general de la formació independentista ha restat importància al fet que el conseller de Polítiques Territorials, Joaquim Nadal, hagi rebutjat la proposta del diputat Joan Ridao, que demanava al president Montilla que convoqués una cimera de líders per afrontar la sentència del TC. Puigcercós ha explicat que creu que Montilla 'estarà a l'alçada de la situació quan calgui actuar' i ha reiterat que Esquerra continua defensant aquesta trobada de líders.

Montilla no es referia a Carod-Rovira quan parlava d''irresponsabilitat'

Puigcercós, que s'ha llegit 'tres vegades l'entrevista' que aquest divendres ha publicat un diari espanyol, ha assegurat que les paraules del president Montilla, 'és una irresponsabilitat actuar com si l'Estatut fos inconstitucional', anaven dirigides a aquells que 'han presentat un recurs contra l'Estatut, és a dir, el PP'. El líder d'Esquerra ha eludit d'aquesta manera valorar unes declaracions del president on, molts, interpretaven que atacava al seu número dos al Govern, el vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira, que insisteix en promoure una manifestació anterior a la sentència del TC.