dijous, 6 d’agost del 2009

Móra d’Ebre destina 240.000 euros a restaurar l’accés del castell medieval

Part dels camins i escales interiors que permeten visitar tota la fortalesa estan degradats i necessiten una actuació urgent.

Després de la inauguració, el passat mes d’abril, de la restauració de la torre fusellera del castell medieval de Móra d’Ebre, l’Ajuntament de la capital de la Ribera va aprovar ahir al vespre un conveni per tal de programar una nova fase de treballs de restauració a la fortalesa. Es tracta d’un conveni en aplicació de l’ajut de l’1 per cent del Departament de Cultura signat entre el consistori, el mateix Departament de Cultura i l’Institut Català del Sòl (Incasòl).

L’acord preveu destinar 240.000 euros a la restauració dels accessos interiors del castell i a la instal·lació de serveis públics. Els diners seran aportats a parts iguals pel Departament de Cultura i l’Ajuntament morenc. L’Incasòl, per la seva part, finançarà la redacció del projecte de restauració.

El regidor de Cultura, Joan Josep Duran, explicà ahir al Diari que la petició es formulà a la Generalitat durant l’anterior mandat. Posteriorment i durant les converses entre les parts, s’acordà que l’actuació més urgent era la reforma dels accessos interiors del castell, sobretot d’aquells que porten des de l’entrada fins a la torre fusellera. És un trajecte, admet Duran, «força degradat, amb escales estretes que no ofereixen la millor seguretat».

Dificultats d’accés

De fet, durant la inauguració de la torre fusellera, que acull en el seu interior el primer Centre d’Interpretació sobre les Guerres Carlines de les Terres de l’Ebre, es fa evident les dificultats d’accés. «És cert, en aquella zona es van fer unes excavacions temps enrere, es van retocar l’escales i en van sortir unes d’anteriors però molt degradades. Hi ha persones, sobretot d’edat avançada, que voldrien visitar el centre d’interpretació però hi troben problemes», afirma Duran.

Les obres es licitaran l’any que ve i s’executaran el 2011. El conveni signat entre les parts permetrà realitzar noves fases de restauració a mitjà termini. En aquesta fase, els 120.000 euros que li pertoca finançar a l’Ajuntament provindran dels ajuts dirigits a la rehabilitació del nucli antic de Móra d’Ebre. El castell de Móra d’Ebre esta obert a les visites turístiques aquest estiu fins a l’11 de setembre.

http://diaridetarragona.com/ebre/033147/mora/debre/destina/240000/euros/restaurar/lacces/castell/medieval

Des de l'Ideal de l'Ebre volem destacar que al plè extraordinari, es va aprovar el conveni i l'acceptació de la suvenció per part de l'Ajuntament, amb els vots en contra del grup de CiU. Els 120.000 € que ha d'aportar l'Ajuntament provindran dels ajuts de la Llei de Barris.

Aquents és un nou impuls a la restauració del monument més emblematic del nostre poble i que tindràn una continuitat en els propers anys.