dijous, 20 d’agost del 2009

Ridao reclama a Montilla una cimera urgent per decidir la resposta al TC

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha demanat al president de la Generalitat, José Montilla que convoqui amb 'urgència' una cimera de líders polítics per decidir l'estratègia política davant una eventual retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional. Segons Ridao, cal posar ordre a la 'desorientació del catalanisme polític' i ha lamentat que els polítics vagin 'a remolc' de la societat civil. En una entrevista a l'ACN Ridao ha desautoritzat el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que encara aquest dijous es mostrava partidari d'una manifestació preventiva, assegurant que 'la posició oficial i inequívoca' del partit és que la manifestació sigui posterior a la sentència tot i que ha manifestat que 'entén i respecte' la posició de Carod-Rovira.

Ridao ha insistit en varies ocasions durant l'entrevista que Montilla hauria de convocar aquesta cimera perquè els partits valorin la resposta que ha de donar Catalunya a la sentència del TC. El dirigent d'ERC ha avançat que traslladarà a Montilla en aquesta reunió que aquest assumpte s'ha de traslladar al Parlament perquè l'Estatut té el seu origen en la cambra catalana. 'No és una qüestió que afecti exclusivament al Govern', ha indicat. Ha manifestat que aquesta trobada 'té urgència' perquè 'no pot ser que en aquests moments sigui la societat civil en exclusiva qui lideri la resposta al TC'.

En aquest context, ha ressaltat que 'aquestes últimes setmanes la societat civil ha liderat aquest procés en absència dels partits polítics que han hagut d'anar a remolc'. 'No veig cap inconvenient que el president a partir de l'1 de setembre convoqui els líders per analitzar la situació'. De fet, Ridao ha assegurat que això no és incompatible amb esperar la sentència del Constitucional.

Ridao també ha recalcat que 'no és antagònic ni incompatible' que Montilla lideri la resposta a la sentència, com va dir el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, i aquesta surti del Parlament, com defensa el partit liderat per Artur Mas. 'No crec que el conseller Nadal volgués dir que serà el president Generalitat qui decideixi la resposta i la solució, entre altres coses perquè Montilla ha apel·lat a la unitat en diferents ocasions', ha dit.

'CiU i nosaltres acceptem el patrocini del president, que ja va formular una proposta, acceptada per CiU, de convocar els líders polítics per analitzar la situació que es pugui crear', ha declarat. 'No vol dir només acceptar els designis del president, sinó que el conjunt de forces polítiques que decideixin aquesta resposta', ha dit.

'La manifestació per la sentència del TC ha de ser després'

Ridao també s'ha referit a la proposta feta pel vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, per portar a terme una manfiestació preventiva a la sentència del Tribunal Constitucional. De fet, el dirigent republicà ha desautoritzat Carod-Rovira quan ha recalcat que una 'manifestació de caràcter preventiu no és la solució'. En aquest sentit, ha ressaltat que la posició 'la posició d'ERC oficial i inequívoca és que ha de ser després'.

No obstant això, el dirigent republicà ha indicat que entenia 'qui presenta una manifestació preventiva perquè és una forma d'evidenciar que el xoc de legitimitats' entre la decisió que hagi de prendre el TC i la decisió expressada pel poble català sobre l'Estatut en referèndum. 'És legítim poder llançar un missatge d'aquesta naturalesa, però crec que aquesta manifestació s'haurà de fer després i això ho hauran de decidir els líders polítics quan siguin convocats' per Montilla, ha insistit.

'El debat sobre quan ha de ser la manifestació si abans o després evidencia la desorientació en l'ampli espectre del catalanisme polític', ha dit. 'Si ha de ser abans o després no és el més important perquè no tot es pot exhaurir i esgotar en una manifestació hi ha d'haver una resposta política, civil i amplià molt més contundent que no pas una manifestació', ha declarat. Ridao ha anat més enllà de la manifestació i ha assegurat que 'no es pot limitar a fer un plantejament d'una resposta al carrer, sinó que s'ha de plantejar un programa d'actuacions i definir quin és la instància i l'àmbit que ha de donar aquesta resposta'.

'Tirar pel dret' tot i la retallada del TC

El secretari general d'ERC ha dit que els plantejaments del conseller d'Interior, Joan Saura, 'de refer el pacte o el contracte Catalunya-Espanya generarà encara més fatiga i desafecció i tornar a iniciar un procés de la reforma de l'Estatut i refer els aspectes del 30 de setembre ens posa en un autèntic atzucac'. En aquest punt, ha assenyalat que no hi ha d'haver una obsessió en 'el marc legal'.

Ridao ha apostat així per 'desplegar les potencialitats del marc legal, de l'Estatut i la Constitució, però alhora fer moltes coses de facto que el marc legal no permet'. Ha concretat que això vol dir 'que el Parlament aprovi lleis i el Govern decideixi qüestions que no estiguin ben bé a l'Estatut'. De fet, ha dit que el Govern ja ha anat fent qüestions caigudes de l'Estatut caigut del 30 de setembre i ha posat com exemple 'l'ofensiva diplomàtica en presència a les institucions de la UE a nivell internacional'.

'Hi ha moltes qüestions que es poden fer tirant pel dret i aquesta és la posició que hauríem de mantenir'. No obstant això, ha admès que 'això pot generar més conflictivitat, però no hi ha un altre alternativa'. 'La sentència del TC serà la justa dimensió que Espanya pot acceptar pel que fa l'autogovern i això no pot ser el topall o el límit que ens haguem de fixar i hem de continuar fent', ha afegit.

El dirigent independentista ha ressaltat que 'el PSC anirà evolucionant les pròximes setmanes i no es quedarà alineat amb el PP davant la sentència'. 'El PSC s'hi acabarà sumant', ha ressaltat. Segons Ridao, el PSC 'té un plus de responsabilitat perquè el president s'ha d'expressar amb la màxima cautela i prudència'.