dilluns, 20 d’abril del 2009

REFLEXIONS

Esclata la notícia, minuts abans de començar la conferència de Joan Puigcercós 'L'Esquerra que decideix' a la Sala Tete Montoliu de l'Auditori, un teletip anuncia que Josep-Lluís Carod-Rovira no es presentarà a les primàries per encapçalar la llista republicana a les properes eleccions al Parlament de Catalunya.

Una notícia inesperada, desitjada per alguns, maleïda per altres i que permet a ERC fer un relleu tranquil, un relleu que reforça el partit més maltractat pel poders fàctics. És el mateix partit, però, que sempre ha mantingut amb claredat els seus principis, que ha posat dins la normalitat política la independència d'aquest país i, massa vegades, s'ha sacrificat per anteposar el país al partit.

Com ha dit Puigcercós, és hora de sumar. Els diferents sectors republicans saben que fora del partit, ni avui ni en els propers anys, no hi ha espai per a noves aventures. Com molt bé ha dit el líder d’Esquerra Independentista, Uriel Bertran, la millor opció pels republicans és continuar treballant per la independència del país des de dins del partit.

Fins i tot el mateix Joan Carretero n'és conscient. Llegint el seu article tranquil·lament, i no llegint alguns titulars de premsa, es veu perfectament que fora d'ERC no és possible un nou espai polític. Carretero parla de moviment ampli. Fins i tot ell mateix és conscient que ha estat víctima de l'afany de certa premsa, que sempre vol tirar galledes d'aigua freda a les files republicanes.

Tant si l'article del noi de Puigcerdà és escrit abans com després del 16 d’abril, és evident que està fora del context i que és utilitzat pels mateixos de sempre (només cal veure l'opinió de la majoria dels lliure pensadors habituals) per dificultar l'ascens de l'únic partit parlamentari que té clar el seu objectiu, la proclamació d'un Estat independent per la via democràtica. I, sense cap mena de dubte, un objectiu com aquest molesta i preocupa més del que ens podem imaginar.

Joan Puigcercós va guanyar el congrés dels republicans i és el primer a prendre consciència de la seva responsabilitat; sempre ha parlat de suma, ara ha estat Carod qui ho ha fet. Puigcercós ha anunciat més diàleg. Tant Uriel Bertran com fins i tot Joan Carretero hi tenen lloc. El primer diu que vol treballar des de dins i el segon segueix en la indefinició. Tots volen la independència d'aquest país i tots; Puigcercós, Carod, Carretero i Uriel saben que amb una ERC debilitada no serà possible la República catalana que desitgen ells i molts més, tant a dins com a fora d'ERC. I els poders fàctics també ho saben, només cal veure què fan i desitgen. No els doneu aquestes alegries !!!.