dijous, 2 d’abril del 2009

Domènec Llaberia i Loran homenatjat a la festa de la Fraternitat Republicana


El morenc Domènec Llaberia i Loran serà l'homenatjat d'aquest any a la Festa de la Fraternitat Republicana del proper 19 d'abril a Arnes.

Domènec Llaberia i Loran, fill de ferroviari neix a Móra la Nova el dia 11 de juny de 1932.

L’any 1938 i davant la proximitat de les tropes franquistes, es tralladen amb la seva família a Vilanova i la Geltrú, on passen la resta de la guerra. Moltes famílies de la zona també fan cap a Vilanova, i donat el tarannà

del seu pare persona molt coneguda i solidaria, són acollides a casa seva, conta Domènec que va haver temporades en que a casa seva hi vivien 13 famílies, vivien en una casa gran i ho compartien tot, fins hi tot el seu germà va estar empresonat 6 anys pel règim franquista per ajudar a famílies d’esquerres que ho necessitaven.

En acabar la Guerra poden tornar a Móra la Nova on el seu pare hi tenia la feina, i ell comença a treballar en una impremta de Móra d’Ebre durant 30 anys, als 4 anys de néixer la seva filla es traslladen a viure a Móra d’Ebre, on el seu esperit treballador el porta a comprar una petita bodega als quatre cantons de Móra ( la bodega del Portal ) l’any 1974, que va regentar amb la seva esposa fins la seva jubilació l’any 1999.

De ben petit va viure l’ideari republicà en el seu pare, que va ser durant 22 anys el secretari de l’Ateneu Republicà Federatiu de Móra la Nova, i que ha mantingut durant tota la vida fins que l’any 1979 s’afilia a Esquerra Republicana de Catalunya a la Secció Local de Móra la Nova, va viure tots els moments convulsos que van portar a la desaparició del partit a Móra la Nova, ell malgrat tot es va mantenir ferm en els seus ideals, i van poder recuperar la Secció Local de Móra d’Ebre on hi milita des d’aleshores. A format part de les dos darreres candidatures a les eleccions municipals per l’Ajuntament de Móra d’Ebre.

A ERC a Móra d’Ebre, Domènec és una persona estimada, una persona treballadora, solidària, voluntariosa, animant sempre, amb empenta i sobre tot pel seu tarannà dialogant i de consens que sempre ens ha demostrat.