dilluns, 6 de juliol del 2009

Puigcercós: 'Si Zapatero va validar l'Estatut i ara consent una segona retallada als tribunals, hauria de dimitir'

'Catalunya ha insistit en l'anivellament parcial i pujar fins a 105 en el rànquing'

El president d'ERC i des d'ahir candidat a les properes eleccions al Parlament, Joan Puigcercós, carrega durament en una entrevista a El Periódico contra el president espanyol, a qui acusa de voler tornar a estafar el país, ara a compte del model de finançament: 'El que no pot ser és l’estafa que vol perpetrar el Govern central. Si Zapatero va validar l’Estatut, que és un acord polític, no pot fer després un pas enrere i permetre una segona retallada als tribunals. Si ho consent, hauria de dimitir, perquè ha compromès la seva paraula amb Catalunya'.

Nega que ERC s'hagi prestat a negociar amb cap ministre espanyol per a desencallar les negociacions estat-Generalitat: 'Quan alguns ministres han buscat una negociació bilateral amb ERC, els hem deixat clar que la interlocució és de Govern a Govern. No volem reproduir l’esquema de l’Estatut. La nostra estratègia és treballar a Catalunya i pressionar a Madrid. I aquesta pressió és útil perquè obliga el PSOE a moure fitxa'.

Lamenta que l'Estat espanyol no fixi cap model financer clar: 'Busca l’antimodel, és a dir, 15 models diferents. Si cada comunitat té un vestit fet a mida, Catalunya seguirà perdent posicions en el rànquing de renda per càpita (...) Catalunya ha insistit en l’anivellament parcial i pujar fins a 105 en el rànquing'.

Com ja va deixar entreveure ahir, relativitza l'ultimàtum del 15 de juliol com a data límit perquè es pacti definitivament el model de finançament de la Generalitat i fixa la data del 9 d'agost: 'Si llavors, un any després del límit fixat per l’Estatut, no hi ha acord, aquesta carpeta s’ha de tancar'.

No tanca la porta de pactar amb CiU després de les properes eleccions al Parlament, però ressalta la bona sintonia que manté amb el PSC: 'Aquí hi ha una geometria variable. De vegades, l’interès de Catalunya requereix sacrificis de partit. Farem el que considerem millor per al país en aquell moment, però no es parteix mai de zero, perquè tenim una obra de govern'.