dilluns, 27 de juliol del 2009

Puigcercós torna a l'equidistància situant el dret a decidir com a condició per a futurs pactes

Assegura que ERC no és l''apèndix' ni del PSC ni de CiU
El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha reivindicat l''equidistància' del seu partit respecte PSC i CiU amb vista a la pròxima legislatura. Un cop assolit el nou model de finançament i amb la vista posada en les eleccions del 2010, Puigcercós ha deixat la porta oberta a possibles futurs pactes amb CiU, i també amb els actuals socis del tripartit. La condició, ha dit, passa per posar sobre la taula el dret a decidir. 'Ens trobarem amb qui vulgui fer aquest camí amb nosaltres', ha assegurat.
Puigcercós, ha marcat també una altra condició a socialistes i convergents, una 'unitat d'acció clara entre el que es decideix a Catalunya i a Madrid'. 'No sé què passarà la pròxima legislatura', ha dit, 'però sí tinc clar el programa d'Esquerra'. Un programa que passa per posar damunt la taula la reivindicació del dret a decidir, 'sobre els impostos, sobre l'aeroport de Barcelona, i sobre Rodalies', a través de la Llei de consultes populars que prepara el Parlament de Catalunya. Aquesta és una de les condicions que posarà Esquerra per tal d'arribar a possibles pactes postelectorals amb vista al 2010.

En aquest sentit Puigcercós ha volgut deixar clar que ERC no és 'l'apèndix' ni del PSC ni de CiU, i ha assegurat que la seva condició de partit independentista d'esquerres li obre les portes a possibles pactes amb els actuals socis del tripartit i també amb CiU.

Ni l'apèndix del PSC...

En una entrevista a Catalunya Informació, Puigcercós ha considerat que els dos governs tripartits han tingut elements positius però també negatius, que caldrà valorar al final de la legislatura. Entre els positius Puigcercós ha destacat haver aconseguit 'soldar el país', eliminant el risc que Catalunya es fracturés en dues comunitats, ha dit. Per altra banda, el líder republicà s'ha mostrat molt descontent amb l'estratègia de vot perpetrada pels 25 diputats del PSC al Congrés de Diputats, a qui ha retret la manca de coherència entre allò que defensaven a Catalunya i a Madrid.

... ni el de CiU

Una manca de coherència que també ha fet extensiva a la federació nacionalista, a qui ha retret un cop més haver-se abstingut en la votació del sostre de despesa dels pressupostos generals per al 2010. En aquest sentit Puigcercós ha posat damunt la taula una altra condició amb vista a possibles pactes postelecotrals, i que passa pel compromís d'una 'unitat d'acció clara' entre allò que es decideix a Catalunya i el que es decideix a Madrid.