dimecres, 25 de novembre del 2009

Alberich reclama al govern espanyol reformes en la Llei integral del 2004 per eradicar la violència masclista


La secretària de la Dona d'Esquerra, Ester Alberich, ha manifestat la seva 'condemna rotunda a totes les formes de violència masclista' i ha subratllat la 'ferma voluntat' d'Esquerra per seguir avançant en la seva eradicació. Alberich, que avui s'ha sumat als actes del Dia Internacional Contra la Violència envers les Dones, ha recordat que en el que portem d'any ja són 27 les dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles als Països Catalans, i ha reclamat al govern espanyol 'reformes en la Llei integral del 2004 per eradicar la violència masclista'.

Tot i que ha reconegut que 'hi ha hagut avenços', com ara que les dones maltractades estan denunciant més perquè se senten més protegides o s'han agreujat les penes contra els agressors, Alberich assegura que 'cal perfeccionar la llei i reforçar-la per donar solucions als problemes i reptes que es presenten i dotar els recursos existents de personal qualificat amb més preparació i especialització, especialment els jutges que treballen en casos de violència masclista'. La secretària de la Dona també ha apuntat que són necessaris més recursos per crear més jutjats específics sobre violència envers les dones i que cal 'una aposta més ferma per l'educació en la igualtat i contra la violència masclista'.

La dirigent independentista ha recordat que la violència masclista és, com ha afirmat l'ONU, el "crim encobert més extens del món" i ha encoratjat les dones que pateixen aquesta situació a denunciar els seus maltractadors. En aquest sentit, ha destacat que la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, aprovada pel Parlament de Catalunya fa poc més d'un any, és un 'gran pas en la lluita contra aquesta violència' ja que hi vol fer front de manera global i aporta noves eines i més instruments per afrontar aquesta problemàtica.

En aquest context, Alberich ha destacat que la llei crea la Xarxa d'Atenció i Recuperació Integral que inclou i coordina tots els recursos i serveis públics i gratuïts d'atenció, assistència, protecció, recuperació i reparació de les dones que han patit o pateixen violència masclista. La secretària de la Dona, a més, ha subratllat que la llei dóna resposta a la situació de desemparament en què es troben les víctimes de violència a través de la reparació dels seus projectes de vida, amb mesures com la creació del Fons de garantia de pensions i prestacions, que servirà per cobrir possibles impagaments en pensions alimentàries i compensatòries, i regulant drets com la facilitat d'accés a l'habitatge, a la formació ocupacional i a la inserció laboral.