dilluns, 23 de novembre de 2009

Ridao alerta que una sentència adversa del TC serà una 'fàbrica de sobiranistes

Iceta alerta del creixent 'malestar' i 'radicalització' que es percep a Catalunya

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha avisat aquest dilluns que una sentència del Tribunal Constitucional (TC) adversa a l'Estatut serà una 'fàbrica de sobiranistes' que beneficiarà el seu partit, en la mesura que 'les tesis d'ERC no faran més que anar endavant'. Els republicans han avançat que se sumaran a la resposta col·lectiva de partits i societat civil que Artur Mas demanava aquest dilluns, però, a diferència del líder de CiU, Ridao creu que la cimera per acordar la reacció s'ha de celebrar un cop es conegui la sentència. Des del PSC, Miquel Iceta ha defensat les paraules de Montilla defensant una interpretació oberta de la Constitució al TC, i ha alertat d'un creixement del 'malestar' i la 'radicalització' a Catalunya si l'alt tribunal no dóna a conèixer la sentència les properes setmanes.


Ridao ha celebrat la posició 'ferma i valenta' de Montilla, la que li 'correspon' en tant que primera autoritat del país. Això sí, ha avisat que ningú pot demanar a ERC que 'acati' la sentència d'un tribunal que veu 'deslegitimat'. Per ell, és una 'obvietat' el que planteja Montilla, en el sentit que 'res tornarà a ser igual' en cas d'una sentència adversa, que serà interpretada per ERC com una 'claríssima superació de l'actual Estat autonòmic'.

Per Ridao, si el TC es 'carrega' el terme nació del preàmbul de l'Estatut, i retoca una quarentena d'articles del text, com apunten les darreres filtracions, el TC estarà 'traçant una ratlla' que deixarà Catalunya 'aïllada de l'altre costat'. Ara bé, Ridao considera que una sentència adversa en cap cas serà un fracàs del catalanisme, sinó dels principals partits espanyols, que 'no han estat capaços de trobar una forma d'encaix més còmoda' de Catalunya a Espanya.

Per ERC una sentència adversa no farà res més que 'accelerar el procés de superació' de l'Estat autonòmic. Malgrat tot, Ridao ja ha avançat que ERC es vincularà i 'propiciarà' la negociació per un acord unitari de partits i societat civil per reaccionar al TC.

Mas i la resposta unitària

Després que el president de CiU, Artur Mas, instés Montilla a convocar ja una cimera de líders per preparar la resposta a una sentència que veu imminent, Ridao ha recordat que Montilla ja ha pres el compromís de fer una cimera de líders polítics, però un cop es conegui la sentència, no abans.

Pel PSC, el PSOE també es veurà 'desautoritzat' si el TC retalla

Per altra banda, el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha avisat aquest dilluns que tots els qui van votar l'Estatut, inclòs el PSOE, se sentiran 'desautoritzats' i 'esmenats' si el Tribunal Constitucional emet una sentència adversa. Segons el PSC, 'tots els membres del govern espanyol', i 'començant pel seu president', s'ha pronunciat públicament 'com a favorables a la seva visió que l'Estatut és constitucional', ja que 'sinó no l'haurien votat'. Per Iceta, 'tots els que vam votar l'Estatut estàvem plenament convençuts de la seva constitucionalitat' i 'si no fos apreciat així pel tribunal, tots els que hi vam donar suport es veurien afectats, perquè el seu criteri es veuria esmenat per una instància tant important com el TC', un tribunal que Iceta considera 'totalment legitimat'.

Iceta ho ha dit després de la reunió de la Comissió Executiva del PSC, on hi ha hagut 'unanimitat' a l'entorn del discurs del president de la Generalitat, José Montilla, en el qual va demanar al TC que no malmeti de forma 'temerària' l'esperit de la Constitució. Per altra banda, Iceta ha alertat d'un possible augment del 'malestar' i la 'radicalització' a Catalunya si la sentència no es coneix aviat.