dimarts, 3 de novembre del 2009

Un excàrrec de CiU a Política Territorial va cobrar una comissió en la trama Pretòria

Ja ha presentat la renúncia al càrrec que ocupava a l'Ajuntament de Valls
L'excap de Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) de la Generalitat entre els anys 1996 i 2004, Genís Carbó, hauria cobrat una de les comissions de l''operació Niesma' que investiga l'Audiència Nacional espanyola a Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) en el marc del cas Pretòria, segons revela la interlocutòria del jutge Baltasar Garzón. Niesma Corporació, l'empresa d'assessorament urbanístic de Luís Garcia 'Luigi' hauria pagat a Carbó l'any 2005 244.011 euros. Després de deixar el càrrec a la Generalitat, Carbó va incorporar-se com a càrrec de confiança del govern municipal de CiU i PP. Actualment treballava a l'Ajuntament de Valls, on aquest mateix dilluns ha presentat la renúncia 'amb la voluntat de no perjudicar la imatge de l'Ajuntament'.

GCB Assessorament Urbanístic i Projectes va ser una de les empreses que va cobrar comissions de Niesma Corporació després de la requalificació dels terrenys de Can Riviere, a Sant Andreu de Llavaneres, que investiga el jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón. En concret van ser 244.011 euros i, segons la interlocutòria de Garzón, el nom que es vincula a aquesta empresa és el de Genís Carbó.

Carbó va ocupar un càrrec de responsabilitat a la Generalitat de Catalunya durant els últims anys dels governs de CiU, quan va ser cap de Planificació Territorial del DPTOP, amb Felip Puig al capdavant de la conselleria. Genís Carbó va encarregar-se, en aquella època, de la coordinació del Pla Territorial General de Catalunya.

El 1995 Carbó va passar a ocupar una de les cadires de l'oposició al plenari de l'Ajuntament de Mataró, del qual va ser regidor per CiU fis al 2003. Quan va deixar l'activitat política i, de nou com a professional de l'urbanisme, Carbó va ser cap de Planejament d'Arenys de Mar (Maresme) en l'últim mandat de Miquel Rubirola (CiU). Era un dels càrrecs de confiança d'aquell govern municipal de CiU i PP.

Precedents

Durant la seva estada a Arenys de Mar, Carbó ser protagonista d'un altre suposat escàndol urbanístic. El regidor d'Urbanisme d'aquella època, Lluís Blanchar, va abandonar voluntàriament el govern municipal per desavinences amb l'alcalde Rubirola. Segons Blanchar, Rubirola i Carbó actuaven a les seves esquenes i facilitaven informació privilegiada a alguns promotors.

El gener del 2005 Blanchar va abandonar el govern municipal però va mantenir l'acta de regidor a l'oposició, deixant en minoria CiU i el PP. El regidor va portar el cas als jutjats l'any 2006, però el 2007 una sentència va determinar que 'no existeixen indicis d'ús d'informació privilegiada' durant la redacció del Pla General d'Arenys de Mar, entre els anys 2003 i 2004, tal com havia denunciat.

Algunes fonts també apunten que Genís Carbó, veí de Sant Andreu de Llavaneres, va assessorar CiU durant la redacció del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) durant l'anterior mandat, coincidint amb el cobrament de les comissions de l'operació Niesma. L'actual alcalde de CiU, Bernat Graupera, ho ha desmentit: 'No va treballar mai per l'Ajuntament ni pel partit'.

Presenta la dimissió

Precisament aquest dilluns Genís Carbó ha presentat la renúncia al seu càrrec de l'Ajuntament de Valls, que ha estat acceptada pel consistori, amb la voluntat de 'no perjudicar la imatge de l'Ajuntament de Valls'.

directe.cat