dilluns, 5 d’octubre del 2009

ERC i ICV demanen a la Fundació Trias Fargas que torni les donacions de Millet

Mas reclama evitar 'l'escalfament' del clima polític a un any de les eleccions i centrar-se en la crisi

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha demanat aquest dilluns a CDC i Àngel Colom que retornin lesdonacions rebudes per Fèlix Millet procedents del Palau de la Música. A la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent, ha demanat 'explicacions convincents' tant de CDC com de Colom perquè 'no es justifica sota cap concepte que una fundació cultural acabi subvencionant la fundació d'un partit polític'. També s'ha manifestat en aquest sentit la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, que Ortiz considera que 'la Trias Fargas hauria de retornar els diners que rebia de l'Orfeó perquè eren per ajudar la cultura catalana i no una determinada ideologia'. El líder de CiU, Artur Mas, ha volgut evitar 'l'escalfament' del clima polític a un any de les eleccions i reclama centrar-se en la crisi.


Tant ERC com ICV han volgut deixar clar que no tothom ha rebut diners. 'Nosaltres aixequem el dit' perquè 'no som d'eixe món' -ha dit Ridao parafrasejant Raimon-, ja que 'com que no tenim costum de rebre donatius anònims, puc donar fe que no hem rebut ni un sol euro del Palau de la Música ni del senyor Millet'. Ortiz ha assegurat que ICV mai ha rebut ni acceptarà donacions anònimes i considera que cal 'arribar a un acord per reformar la Llei de finançament de partits i posar fi d'una vegada per totes a les donacions anònimes'. 'Si CiU no té res a amagar, hi hauria d'estar a favor', ha conclòs.

Mas ha assegurat no voler caure en les 'provocacions' dels socialistes i ha dit que no volen entrar en el 'pim-pam-pum'. 'No volem caure en la provocació permanent, tenim la sensació que se'ns vol enfangar tot el que es pugui la situació', ha assegurat Mas després que el secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, hagi reclamat aquest cap de setmana a Mas que doni explicacions sobre el finançament rebut per part de Millet a la fundació del partit i hagi dit que 'no és normal que el líder convergent vegi de manera raonable que uns diners inicialment destinats al Palau de la Música acabin finançament una campanya política'. Un fet que, per Zaragoza, és 'moralment inacceptable'.

Mas ha dit tenir la sensació que s'està 'escalfant la temperatura electoral' per part del PSC amb l'objectiu que no es vegi que 'CiU va raonablement bé' a les enquestes. 'Tenim la sensació que aquells als que les coses no els van bé, volen que els vagin malament a tothom, procuren que no vagin bé a ningú', ha lamentat. Per contra, ha dit que no cauran en aquests 'provocacions' i que a CiU 'no li interessa que les eleccions girin a l'entorn d'acusacions per aquí i per allà'.

Confiança en Colom

Durant la reunió del Comitè Executiu Nacional de CDC, però, no s'ha parlat sobre la vinculació del dirigent Àngel Colom amb Millet, ja que aquest últim li va donar diners per poder liquidar deute del Partit per la Independència (PI). Mas ha remarcat que no s'ha tractat perquè 'no afecta CDC', sinó que és un tema de Colom i del PI.

Mas, que ha remarcat que no hi ha cap 'desautorització' cap a Colom, ha assegurat que aquest 'va donar explicacions i confiem que siguin vàlides'. Sobre si hauria de tornar els diners, Mas ha dit que no és 'ningú' per 'opinar el que va fer un altre que va viure unes condicions personals'. 'Li puc opinar sobre les coses que afecten a CDC, però això no és un tema de CDC', ha afegit. Mas, de fet, creu que Colom ha donat 'explicacions molt transparents' i que 'no s'ha amagat'.

directe.cat