dijous, 22 d’octubre del 2009

Tu em discrimines, jo et discrimino

El diputat d'ERC a l'Eurocambra, Oriol Junqueras, ho ha tornat a fer.

Una de les reivindicacions històriques dels eurodiputats catalans a l'Eurocambra és l'ús oficial del català en totes els àmbits de la UE. Legislatura rere legislatura, les autoritats europees responen que la iniciativa l'ha de prendre l'Estat espanyol permetent primer l'ús del català al Congrés dels Diputats. La solució, doncs, passa per aconseguir que l'Estat reconegui el català a les Corts de Madrid -ciència ficció- o bé per tenir un Estat propi, la llengua del qual es reconeixeria automàticament dins la Unió.

Per tal de denunciar la impossibilitat d'expressar-nos en la nostra llengua pròpia, diversos eurodiputats del país han utilitzat altres llengües oficials de la UE per evitar expressar-se en espanyol, l'única llengua oficial del Principat que ens autoritzen a fer servir. En l'anterior legislatura, Bernat Joan va utilitzar l'anglès, el portuguès i l'alemany.

Ahir Junqueras ho va tornar a fer, i en la seva intervenció a Estrasburg sobre l'extensió de la banda ampla a Internet, el republicà va recórrer a l'italià, una llengua que domina per raons acadèmiques, per reclamar l'oficialitat del català a l'Eurocambra. L'ús de l'italià de Junqueras s'entén com una discriminació simbòlica de l'espanyol, l'única llengua oficial que ens permeten usar. D'aquesta manera, amb la marginació de l'espanyol es denuncia la marginació del català.


Com a curiositat, en una de les intervencions reivindicatives de Bernat Joan ara fa uns anys, el vicepresident del Parlament, el socialista portuguès António Costa, va amonestar-lo per utilitzar el català, caient de peus a la galleda perquè utilitzava l'alemany! Res margina més que la ignorància.