dijous, 8 d’octubre del 2009

The New York Times recupera un article de 1934 sobre la fi de la Catalunya independent

'Leaders Arrested in Catalonia' és l'article que republicava ahir el rotatiu novaiorquès i que feia referència a la proclamació de 'l'estat independent de Catalunya' i la detenció injustificada del seu president Companys per part de les tropes del general Franco.

El diari nord-americà va publicar ahir un seguit d'articles breus sobre les efemèrides més importants de fa 100, 75 i 50 anys enrere. L'escollida per als 75 anys, tracta sobre l'arrest del president català Lluís Companys.


L'article original fou publicat el 7 d'octubre de 1934 i portava per títol Leaders Arrested in Catalonia. L'escrivia un corresponsal del diari des de Barcelona. Explica un fragment de la història de Catalunya i mostra com l'opinió pública internacional va tenir notícia dels fets succeïts a Catalunya durant la Guerra Civil, tot i no intervenir en les operacions militars a favor del bàndol americà.


Concretament el text relata com "l'estat independent de Catalunya" va ser derrocat per la intervenció de les "tropes espanyoles" liderades pel General Balet, que “a les sis del matí” van "ocupar els edificis del govern i van detenir alPresident Companys i als altres membres del Govern".


També explica que al mateix molt “el projecte de proclamar Espanya com a república federal amb Manuel Azaña com a President va col·lapsar”. A Azaña també l'havien intentat detenir aquell dia, però s'havia fugat. No obstant, aquella mateixa nit també va ser arrestat, quan intentava embarcar cap a França des d'un port català.

Llegir l'article de The New York Times