dilluns, 14 de setembre del 2009

Arenys de Munt diu 'sí' a la independència amb un contundent 96,3% dels vots

Quantitativament, més arenyencs han votat 'sí' a la independència que a l'Estatut de la Moncloa
El a la independència de Catalunya ha arrasat aquest diumenge a la consulta popular que s'ha fet a Arenys de Munt i ha guanyat amb un 96,3% dels vots (2.569 vots) davant el 2,2% del no (61 vots), l'1,1% de vots en blanc (29 vots) i el 0,4% de nuls (12 vots). El president del Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA) i regidor de la CUP, Josep Manel Ximenis, ha anunciat el resultat, aclamat per centenars d'independentistes concentrats davant la sala on s'ha fet la consulta, i, emulant Francesc Macià, ha proclamat Arenys de Munt com el primer municipi que ha votat 'lliure i democràticament la independència de la nació catalana'. Els propis organitzadors confessen que no s'esperaven una majoria tant àmplia pel sí. Quantitativament, els 2.569 arenyencs que han dit sí a la independència de Catalunya han superat els 2.424 que van dir sí a l’Estatut de la Moncloa.

Josep Manel Ximenis, un dels principals impulsors de la consulta, ha destacat que a Arenys de Munt, el referèndum sobre l'Estatut va rebre menys vots que el sí a la independència en la consulta d'aquest diumenge. Concretament, van votar a favor de l'Estatut 2.424 persones, mentre que han votat per la independència 2.569 persones. Això l'ha portat a afirmar que 'l'Estatut ha mort, visca la independència', i ha aixecat la reacció eufòrica dels centenars d'independentistes que esperaven els resultats. Ximenis ha emulat Macià quan ha proclamat: 'Interpretant l'anhel i la voluntat del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo Arenys de Munt com el primer municipi que ha votat lliurement i democràtica la independència de la nació catalana'. Ha agraït la participació i també dels 'demòcrates' que han votat 'no' i blanc, perquè han demostrat que 'no accepten els que no accepten la democràcia'.

Ximenis ha destacat que el que havia de ser una 'pràctica' de participació ciutadana, ha acabat esdevenint el centre del debat entorn a l'Estat propi per Catalunya de dimensions nacionals que s'ha desplaçat la centralitat del catalanisme cap al sobiranisme. Ha carregat contra les actituds d'un estat espanyol 'hereu de la dictadura feixista' que ha intentat impedir la consulta. Pels organitzadors, la consulta ha fet aflorar dos 'blocs': el del respecte democràtic, que ha vinculat directament amb l'independentisme, i el dels que 'no volen consultes', entre els que hi ha situat 'els feixistes', malgrat que no s'ha referit explícitament a cap altre partit. En definitiva, es tracta d'un 'gest simbòlic' que ha esdevingut, per Ximenis, el 'primer pas d'un moviment nacional cap a la independència'.

Alerta de Tardà (ERC) al PSC

El diputat d'ERC al congrés i dirigent dels republicans Joan Tardà Arenys de Munt ha donat una 'lliçó' de com s'ha de perdre la por, i ha demostrat que 'tot és més fàcil del que sembla', a més de posar al descobert la 'fragilitat, el gegant de vidre, que és la democràcia espanyola' per intentar impedir la consulta.'Que Espanya s'assabenti que contra la voluntat d'un poble no s'hi pot fer res', ha afirmat. El resultat de la consulta considera que donen a ERC 'més forces per demà mateix continuar la brega'. Ha assegurat que els republicans estan 'activats' per treballar de forma 'transversal' amb tot el catalanisme polític per fer realitat referèndums independentistes arreu del principat. Per cert, que Puigcercós ha hagut de sentir com un grup d'independentistes el titllaven de 'botifler' quan ha visitat el Centre Moral, on s'ha fet la consulta.

Tardà ha alertat al PSC que 'caient del cavall i s'adonarà' que 'cal activat la democràcia participativa', més enllà de la representativa. Opina que el PSC -únic partit de l'Ajuntament d'Arenys de Munt que ha rebutjat la consulta- 'ha optat encara ara' per 'no deixar-se arrossegar', però els ha advertit que si no acaben optant per avalar la democràcia participativa també pel que fa la independència 'la història se'ls endurà per davant'. El cert és que la cúpula dels socialistes d'Arenys de Munt no ha aparegut en cap moment de la jornada. Per contra exregidors del PSC com Martí Colomer han signat el manifest de suport a la consulta i han votat per la independència.

Pel secretari d'immigració de CDC, Àngel Colom, aquest diumenge a Arenys de Munt 'ha guanyat la democràcia'. Ha insistit en dir que CDC acompanyarà totes les consultes d'independència que s'impulsin a 'tots' els municipis catalans. 'No hem de tenir més por i hem de tirar endavant un camí que ens porti fins a la plenitud nacional', ha proclamat Colom, que, en canvi, no ha volgut dir si comparteix que l'Estatut 'ha mort, com ha assegurat Ximenis. Ho veu un debat que 'avui no pertoca'.

El regidor de la CUP de Mataró Xavier Safont-Tria ha celebrat l''èxit rotund' de la consulta i el 'fracàs del boicot espanyolista'. Per la seva banda, el president de les Enteses pel Progrés Municipal (EPM) -vinculades a ICV-EUiA-, alcalde de Sant Pere de Torelló (Osona) i delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, ha agraït a Arenys de Munt que hagi sabut fer 'pedagogia' i explicar que és possible lluitar per la independència del país.

directe.cat