dimecres, 2 de setembre del 2009

Superar la crisi, matant la identitat

El president Montilla ha comparegut aquest dimarts després de la reunió de Govern, en un acte d'afirmació com a líder del Govern. Després d'un estiu turbulent en matèria de declaracions, un cop superada la negociació del finançament, la previsible sentència adversa del Tribunal Constitucional espanyol ha estat en boca de tots els partits i tots, fins i tot el mateix PSC, donen per feta una retallada de l'Estatut.

Quina prova més evident de la retallada hi pot haver que la compareixença de Montilla amb què el president ha volgut matar el drama, que avui ningú nega, entonant una crida a superar la crisi. Una crida a augmentar les polítiques socials en una clara demostració de com parapetar el PSC davant la catàstrofe d'una tercera amputació d'un text que, inicialment, va gaudir d'una una àmplia majoria dels diputats i diputades del Parlament de Catalunya.

És molt lloable fer una aposta clara per superar la crisi, que les famílies, les empreses, els ciutadans en general tinguin un Govern que pensi en ells i aprovi lleis i propostes que permetin superar la difícil situació en què cada cop es troben més persones.

El president hauria de saber, i segurament ho sap, que l'actual situació de drogodependència de Catalunya cap a Madrid fa que els ciutadans d'aquest país ho passin pitjor del que els tocaria amb una solidaritat ben entesa. Superar la crisi sense dependre de les excentricitats del president espanyol de torn hauria de ser una obligació de tot mandatari català. Veient com les gasten a Madrid, no podem superar la crisi sense ambició nacional, sense identitat, sense legitimitat, sense coherència, sense lideratge com a país. Tornar-se a sacrificar per salvar 'el pare', és un suïcidi com a país per a Catalunya, i sobretot pels ciutadans que pateixen tanta injustícia.

Tapar-se els ulls de la sentència del TC, tapar-se els ulls de la identitat i, més encara, de la desafecció creixent entre els catalans per pertànyer a Espanya, és fer un salt al buit o simplement lliurar Catalunya a Espanya, totalment derrotada.

Per superar la crisi cal tenir clar el país. Avui ja ningú pot discutir que la independència ens donaria molta més felicitat, moltes més eines per superar els mals moments que passem tots plegats i sobretot, no tindríem excuses per superar de veritat la crisi. Aquest dimarts Montilla ha parlat molt de crisi, però sense fer propostes efectives. President Montilla ens manquen fets, no paraules.