divendres, 4 de setembre del 2009

De la Vega adverteix que la consulta no es farà

Recorda que 'ni l'autodeterminació ni la independència tenen cabuda a la Constitució'

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha asssegurat que la consulta no es farà. La vicepresidenta espanyola ha recordat aquest divendres des de La Moncloa als organitzadors del referèndum d'Arenys de Munt que 'ni l'autodeterminació ni la independència no tenen cabuda a la Constitució' i que ja hi ha hagut unaresolució judicial sobre la consulta. La vicepresidenta ha afirmat que el criteri de l'executiu espanyol és el que va expressar l'advocat de l'Estat, que va ser qui va instar la jutge a prohibir-ne la celebració. La jutge, però, només ha prohibit el suport de l'ajuntament a la consulta i la cessió de la sala municipal.


La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions en la roda de premsa posterior al Consell se Ministres després que els organitzadors del referèndum hagin decidit mantenir la consulta convocada per al pròxim 13 de setembre. L'executiu espanyol manté que la consulta no es farà i resta importància al fet que els organitzadors puguin utilitzar una altra sala o llogar alguna dependència municipal.

Quan ha estat preguntada sobre aquesta qüestió, la vicepresidenta ha recordat que 'ja hi ha hagut una declaració sobre aquests referèndums', en referència a la decisió del jutjat del contenciós-administratiu 14 de Barcelona, que va suspendre l'autorització municipal a la consulta. El jutjat va actuar a instàncies a l'Advocat de l'Estat espanyol, que va argumentar que la convocatòria de referèndums és una competència exclusiva de l'Estat espanyol.

'Ja ha intervingut un jutge i hi ha una resolució judicial. No hi cap a la Constitució la autodeterminació i la independència, i la posició de l'Advocacia de l'Estat és molt clara, i no hi ha lloc a dubtes', ha afirmat abans de recordar que l'Advocat de l'Estat ha expressat el criteri del seu executiu.

De fet, De la Vega no ha mostrat interès en abordar aquesta qüestió quan els periodistes li han preguntat sobre la consulta. Més enllà de recordar que la posició del govern és la de l'advocat de l'Estat i que l'autodeterminació no té cabuda a la Constitució, no ha volgut especificar quina serà la postura dels cossos de seguretat de l'Estat si finalment els organitzadors celebren la consulta. Tampoc ha especificat quina serà l'actuació del seu executiu si altres municipis prenen exemple d'Arenys i convoquen referèndums.

directe.cat